Terör devleti Ýsrail'in Lübnan'a düzenlediði saldýrý neticesi Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldü. Saldýrýda 80 civarýnda sýðýnak delici bomba kullanýlmýþ.
Bir hafta önce de Hizbullah üyelerine daðýtýlan çaðrý cihazlarý ve telsizler patlatýlmýþ ve 40'a yakýn insan ölmüþ, binlercesi de yaralanmýþtý. Bu saldýrýnýn nasýl yapýldýðýna dair hâlâ kesinleþmiþ bir bilgi yok.
Yaklaþýk iki ay önce de Ýran Cumhurbaþkaný Mesud Pezeþkiyan'ýn yemin törenine katýlmak için Tahran'da bulunan Hamas Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye misafir edildiði odasýnda þehid edilmiþti.
Ortada büyük bir istihbarat zaafý var. Mâlûm Ýran mezhepçi politikalarýný Filistin davasýna sahip çýkar gibi gözükerek örtüp faaliyetlerini ümmet nazarýnda meþrulaþtýrmaya çalýþýyor.
Terör devleti Ýsrail 1 yýldýr Gazze'yi bombalýyor, akla hayale gelmeyecek zulmü yapýyor. Buna mukabil Ýran'ýn elle tutulur bir karþýlýðý yok. Ýran'dan sürekli "Ýsrail'e þunu yapacaðýz, bunu yapacaðýz" açýklamasýný duyuyoruz ama müþahhas bir eylem göremiyoruz. Haliyle de söz yalama oluyor!
Ýran'ýn, baþta Suriye'de olmak üzere çeþitli Ýslâm ülkelerinde göstermiþ olduðu cevvâliyetini nedense Ýsrail'e karþý göremiyoruz. Ne hikmetse, ambargo altýnda olmasý bir tek Ýsrail'e karþýlýk vermesi gerektiðinde mevzubahis oluyor. Uydusu Hizbullah'la Suriye'de çoluk çocuk katlederlerken ambargonun bir tesiri olmuyor. Ýstedikleri silahlarý, bombalarý, füzeleri bulabiliyorlar. E tabi karþýlarýnda onlara misliyle mukabele edecek bir güç yok. Kundaktaki bebeðin füze attýðý nerede görülmüþ; lâkin Ýran/Hizbullah kundaktaki bebeðe füze atýlabileceðini Suriye'de bizlere gösterdi!
Hamas'ýn 7 Ekim taarruzu Ýran'ýn mukavvadan bir devlet olduðunu da fâþetti. Kadim devlet Ýran efsanesi, izlenen mezhepçi politikalarýn neticesi çöktü. Kendini ve yandaþlarýný korumaktan aciz, kendinden kuvvetlisini gördüðünde sahte kabadayýlar gibi naralar atmaktan baþka bir þey yapamayan Ýran maalesef Ýsrail tarafýndan ele geçirilmiþ.
Gazeteci Zeynep Karataþ'ýn X hesabýnda paylaþtýðý aþaðýdaki bilgileri okuduðunuzda Hamas ile Ýran arasýndaki farký rahatlýkla müþahede edeceksiniz. Bölge üzerine çalýþmalarý da olan Gazeteci Karataþ bizlere þu bilgileri veriyor:
"Hizbullah'ýn yaþadýðý aðýr güvenlik zafiyetlerini gördükçe Tel Aviv'de daha önce büyükelçi olarak görev yapmýþ eski diplomat Dr. Rýfat El Ensari'nin 9 ay önceki konuþmalarý aklýma geldi.
Özetle þunu söylüyor; Aksa Tufaný'nýn hedefi müzik festivali deðil, Beyt Hanun Kontrol Noktasýydý. Bu kapý Ýsrail'in askeri istihbarat üssü olarak da biliniyor ve burada Ýsrail'e ajanlýk yapan Filistinlilerin bilgileri tutuluyordu. Yahya Sinvar bu listelerin olduðu bilgisayar disklerini ele geçirdi.
Bunu doðrulayan bir geliþme de Ýsrail'in hamleleri karþýsýnda Sinvar'ýn Ýsrail'e ajanlýk yapanlarýn cesetlerini Þifa Hastanesi önüne atmasý olayýdýr. Ýsrail'i Gazze'de asýl zora sokan durum da Gazze'nin içindeki kliklerinin ifþasý oldu. Ýsrail'in bu kadar sert karþýlýk vermesinin sebebi de bu telafisi zor güvenlik zafiyeti oldu.
Sinvar ve ekibinin 7 Ekim'i gerçekleþtirirken Hamas'ýn siyasi kanadý da dahil kimseye haber vermemiþ olmasýnýn ne kadar doðru bir karar olduðunu bugün daha iyi görüyoruz. Haniye Tahran'da öldürüldü, Nasrallah 'kendisinin bile bilmediði yerde' öldürüldü. Ýsrail ise hala Gazze'deki rehinelerini bir yýldýr kurtaramýyor. Bu vesileyle Ýran ve Hizbullah'ýn içerden aðlarla Mossad tarafýndan nasýl yavaþ yavaþ kuþatýlmýþ olduðunu gördük."
Gazeteci Zeynep Karataþ'ýn aktardýðý bu mühim bilgileri öncelikle içimizdeki Ýrancýlar okusun. Belki Fars efsunundan kurtulmalarýna da vesile olur.
Ýçimizdeki Ýrancýlarýn, "Ümmet, vahdet" mefhumlarýný Ýran'ýn çýkarlarýný korumak, yaptýðý katliamlarý örtbas etmek için kullanýlmayacaðýný da öðrenmeleri gerekiyor.