Hayalperdesi.net’te bir gezinti

Sinema konusunda sanal medyanın en önemli sitelerinden biri olan hayalperdesi.net, güncel haberler, gündem, vizyon, belgesel, kısa film, festival, kitap/dergi, çeviri, yorum, DVD ve kulis bölümleriyle dikkat çekiyor. Güncel haberlere göz attığımızda, ilk olarak Murat Pay’ın, MecidMecidi’nin Hz. Muhammed (s.a.v.)’in çocukluk dönemini anlattığı filminden ilk izlenimleri görüyoruz. Gündemde, matbu olarak yayınlanmakta olan Hayal Perdesi sinema dergisinin son sayısının içeriğiyle ilgili bilgiler veriliyor. Buradaki tanıtıma göre Vizyon sayfalarında, Kuzu, Yüzündeki Sır ve Taksi Tahran filmleri, Vizyon Ötesi’ndeyse vizyona girmeyen ExMachina filmlerinin eleştirileri yer alıyor. Perspektif sayfalarında Zeynep Gemuhluoğlu, Godard’ınson filmi Dile Veda’yı Giorgio Agamben’in görüşleri bağlamında değerlendiriyor. Canlandırma sineması bölümünde, Rus ve Sovyet animasyonunun tarihi gelişim sürecine eğiliniyor. Belgesel Odası’nda Wenders’in Toprağın Tuzu adlı çalışması yer alıyor. Açık Alan’da Çocukluk filmi, Sinefil’dePan’ın Labirenti, Eskimeyen Filmler’de Atıf Yılmaz’ın AaahhBelinda yeni bir bakışla inceleniyor.

Sitenin Vizyon bölümünde,Aybala Hilal Yüksel’in “Olduğu Gibi” Ahmet Uluçay, Havva Yılmaz’ınKarnavalesk Bir Seyir: Gizli Kusur, Barış Saydam’ın Toz Ruhu: Tutunmaya Çalışmanın İronisi, Betül Durdu’nun Bir Zamanlar New York: Ewa’nın Amerikan Kabusu ve ayrıca bir kısmı burada yer alıp, devamı Hayal Perdesi dergisinde yayınlanan yazılara yer veriliyor.Belgesel ve Kısa Film bölümlerinde, bu türlerde çalışmaların haber ve değerlendirmeleri yapılıyor. Festival bölümünde, değişikfilm festivallerinden haberler ve kimi film yorumları okuyucuyla buluşuyor. Kitap/Dergi’de, sinemayla ilgili yayınlanan kitap ve dergi tanıtımları geniş bir biçimde yansıtılıyor. Çeviri bölümünde, Sight& Sound dergisinin Londra Film Festivali’nde gösterilecek filmlerden tanıtımlarıyla otuz filmlik bir seçkisine yer veriliyor. Yorum bölümünde, çoğu Hayal Perdesi dergisinde yer alan yazıların girişleri olmak üzere filmlerin dünyasına dair yazılar okuyucuya ulaşıyor. DVD bölümünde piyasaya çıkan çalışmalar tanıtılırken,  Kulis’te sinema çevreleriyle ilgili röportajlar yer almakta.

Hayalperdesi.net’in en çok okunan başlıkları, Murat Pay’ın Hz. Muhammed Filminden İlk İzlenimler, Esra Tice Yıldırım’ın Begiç Yeni Filmine Hazırlanıyor, Celil Civan’ın Sinema, Modernlik ve Teori, Betül Durdu’nun En Güzel Kabusların Yönetmeni Paul Thomas Anderson, Zeynep Gemuhluoğlu’nun “Son Bakışta” Sinema Dile Veda, Barış Saydam’ın Nüktedan Bir Erkeklik Masalı, Aybala Hilal Yüksel’in Slogan Atmanın Dayanılmaz Hafifliği ve Tamer Bayrak’ın Sadri Alışık’ın Türk Sinemasındaki Yeri şeklinde beliriyor.

Sitede ayrıca Türk Sineması Araştırmaları (TSA) internet ortamına bağlantı verilirken, Hayal Perdesi dergisinin geçmiş sayılarının da e-dergi olarak ulaşımı temin ediliyor.