Hayalperdesi.net’te bir gezinti

İnternet’in neredeyse gündelik basının yerini almasıyla (her an, her daim güncellenebilir niteliğiyle) iletişim ve bilgi akış kanalları bu platformun vazgeçilmez kullanıcıları oldular. Çok değişik alanlarda birçok bilgi merkezi çeşitli periyotlarda okuyucularıyla buluşuyorlar. Bu bilgi ve paylaşım sahalarından biri de hiç kuşkusuz popüler kültürün vazgeçilmez odaklarından biri olan sinema. Hayal Perdesi, bir avuç sinema meraklısının hem iki aylık süreli olarak yayınladığı e-dergi hem de haftada bir yenilenen haber dağarcığıyla sinema kültürümüzde önemli bir yeri dolduruyor.

Bu kez dergi varlığının yanında sitede başlıklara bir göz atarsak, hemen güncel bir program karşımıza çıkmakta. Bilim ve Sanat Vakfı, Sanat Araştırmaları Merkezi’nin SanatHafıza programları dizisinde yarın Ali Pulcu’nun yapacağı bir sunum dikkat çekiyor. Saat 13.00’te başlayacak ve 1960’ların başından itibaren Türk sinemasında çocukların temsiline sosyolojik bir bakış getirecek olan oturumun başlığı, “Babalarını Tanıyamayan Çocuklar: Ayşecik, Sezercik, Ömercik ve Diğerleri”. Haberler arasında ücretsiz bir sinema atölyesiyle ilgili bilgiler bulunuyor.

***

İstanbul Tasarım Merkezi’nin bünyesinde yeni faaliyete başlayan İstanbul Sinema Merkezi, 18-24 yaş arası gençlere Şubat ayında başlayıp on ay sürecek şekilde, kısa film ve animasyon dallarında teorik ve pratik olarak atölye yapılacak. Sinema tarihinden görüntü yönetmenliğine, sanat tarihinden kurguya, post-prodüksiyondan eleştiriye, mekan tasarımından animasyon tekniklerine değişik başlıklar atölyenin kapsamını oluşturuyor. Atölye sonunda kısa ve animasyon film çekiminin yanısıra yazılacak film eleştirilerinden bir kitapçık hazırlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinema destek başvuru tarihlerinin açıklanması bir başka haber olarak öne çıkıyor. Buna göre 7 Ocak’ta başlayacak müracaatlar dört dönem halinde 29 Kasım’a kadar devam edecek.

Bu gündem başlıklarının yanında vizyon, belgesel, kısa film, festival, çeviri, kulis, kitap/dergi, yorum ve DVD bölümleri yer alıyor. Örneğin, Festival bölümünde, Fatih Üniversitesi tarafından düzenlenen Kristal Klaket Kısa Film Yarışması duyuruluyor. Yarışmada birinci gelenin New York Film Akademisi’ne eğitime gideceği bildiriliyor; altıncısı düzenlenecek faaliyete başvurular 25 Ocağa dek yapılabilecek. Vizyon bölümünde her hafta gösterime çıkan yeni filmler hakkında kısa bilgi ve fragman gösterimlerine yer veriliyor. Kitap/Dergi kısmı, özellikle yeni çıkan sinema kitaplarından bir seçmeyi okuyucuların dikkatine getiriyor. Yine DVD bölümünde son çıkan DVD’lerden bir seçki boy gösteriyor. Belgesel bölümünde de geniş bir belgesel sinema portföyü meraklılarının ilgisine sunuluyor.

Sinemaya ilgi duyan herkesin farklı mecralarda bilgiler bulabileceği, sinema düşüncesi anlamında değişik bir renk olarak karşımıza çıkıyor, hayalperdesi.net.