Güney Afrika, son yýllara kadar ilk çaðlarýn cehaletini yaþadý. Hz. Peygamber’in Veda Hutbesi’nde son verdiði insan ýrk ve rengine dayalý ayrýmcýlýk, Güney Afrika’da biteli daha 20 yýl olmadý. Siyah ýrka eziyetin ve aþaðýlamanýn vahþî bir þekilde uygulanmasý, Mandela’nýn kurucusu olduðu Afrika Ulusal Kongresi’nin beyazlar için hayatý çekilmez bir noktaya getirmesiyle ortadan kalkma yoluna girdi. Bugünkü yazý, Mayýs baþýnda Güney Afrika’nýn üç þehrinde, Meclisin bulunduðu Cape Town, GA’nýn ekonomik merkezi Johannesburg ve yönetim merkezi Pretoria’da geçirdiðim bir haftanýn izlenimlerini aktaracaktý. Ancak bir ameliyat sonrasý tam da yazýyý teslim etmem gereken günlerde yataða mahkumiyetim buna mani teþkil etti. Tuttuðum notlarý, topladýðým belgeleri, konuya dair okuduðum kitaplarý çalýþma masamda býrakýp hastaneye yatmak zorunda kaldým.
Ýnsan hayatý ne kadar sürprizlerle dolu. Benimki hayýrlý sürpriz. Türk Hava Yollarý Önce Johannesburg’a sonra Cape Town’a iniyor. Yolculuk 12saati buluyor. Biraz Afrika haritasýný hatýrlayanlar, nehirleri ve çölleri yukardan teþhis edebiliyor. Benim için hayýrlý sürpriz, rahatsýzlýðýmýn bu uzak diyarlarda ortaya çýkmamasý. Allah’ýn bir hikmeti. Afrika’dan döndükten sonra Ýstanbul’da Hacettepe Üniversitesi’nin düzenlediði ‘Çatýþma Çözümleri’ baþlýklý bir toplantýda da yataða düþecek bir durum olmadý. Ama Ýstanbul toplantýsýnýn ikinci gününde ilk alametler belirdi. Bir Pazar günü Ýstanbul’dan döndüm. Pazartesi ateþim yükseldi. Salý günü çekilen MR acilen müdahaleye ihtiyaç var dedi. Salý akþamý ameliyat oldum. Bu yazýyý Perþembe gecesi mübarek Kandil duygularý altýnda hastane odasýnda yazýyorum. Beni Afrika’da yataða düþürmeyen Rabbimin sürprizine teþekkür makamýnda olmamdan daha tabii ne olabilir...
Afrika’daki ýrk ayrýmýný sona erdiren süreç çok ilginç noktalara sahip. 27 yýl hapis yatan Mandela’yý ýrkçý rejim serbest býrakmak zorunda kaldý. Mandela, kýsa süre sonra Devlet Baþkaný oldu. Bu süreci anlatan çok sayýda kitap var. Ben size birini öneriyorum. Mandela’nýn hedefi, siyah beyaz düþmanlýðýna son vererek tek bir millet yaratmaktý. Bunun için bir ragbi maçýný fýrsat bildi. Afrika’da ragbi beyazlarýn, futbol siyahlarýn sporuydu. GA Ulusal ragbi takýmýnýn dünya þampiyonluðu için Yeni Zelanda ile yapacaðý maç etrafýnda anlatýlan olaylar bir yerde Güney Afrika’daki ýrk ayrýmcýlýðýnýn ve çözüm sürecinin özeti gibi. Bu güzel kitap yeni sayýlýr: Düþmanla Oynamak, John Carlin, Ayrýntý Yayýnlarý, 2011.
Bakarsýnýz haftaya daha farklý açýlardan bir Afrika yazýsý çýkar. Hastane odasýnda bugünlük bu kadar.