Hayata inat yaşamak

Bu hafta gösterime giren diyologsuz Sona Doğru filmi, efsanevi yıldız Robert Redford’un büyüsünü hissetmek için kaçırılmaz bir fırsat...

Tam 106 dakika ve hiç diyalog yok! Üstelik bir oyuncuya sahip. Perdede o tek oyuncu dışında kimseyi görmüyoruz. Tabii o oyuncu da oyunca hani. Robert Redford, 77 yaşında inanılmaz bir performans gösterip gerçekten fiziki olarak da zor bir role soyunmuş.

Teknesiyle Hint Okyanusu’nu geçmeye çalışan ama şanssız bir kaza sonucu hem teknesini hem de kendi hayatını kurtarmaya çalışan bir adamı oynuyor Redford. Yönetmeniyse J. C. Chandor. Filmin senaristi de olan Chandor’u Margin Call’dan hatırlarsınız. Margin Call neredeyse tamamıyla diyaloğa dayanan ve senaryo dalında Oscar adayı olan bir film. Chandor ikinci filminde kendine meydan okuyor. Hadi o meydan okuyor da Robert Redford bu sınava niye kendini sokuyor. Çünkü Redford yönetmene çok güveniyor.

Sundance Film Festivali’nin kurucusu Redford “Benim festivalime o kadar bağımsız film geldi ama Chandor dışında kimse bana rol teklif etmeye cesaret etmemişti” diyor. Filmi seyrettiğinizde Redford’un ne demek istediğini daha iyi anlıyorsunuz. Filmdeki kahraman, durumumuz ne olursa olsun ümidimizi kaybetmememiz gerektiğini çünkü insandan hala umut kesilmeyeceğini bize hatırlatıyor. Hele filmin bir sahnesi var ki kapitalizmin bütün korkunçluğunu sadece kamerayla bize gösteriyor.

Ölümün kıyısına gelmiş kazazede açlık ve susuzluktan pes edecekken koskoca bir şilep yanından geçiyor. Kazazede görülebilmek ve kurtarılmak için elinden geleni yapıyor ama kimse onu görmüyor. Şilep kapitalizmin heybetli ve acımasız görüntüsünün bir yansıması gibi... Bu arada kazazedemizin yelkenlisine çarpıp bütün olayları başlatan da bir şilepten düşmüş konteynır! Yarattığımız sistem bir gün bizim hayat teknemizi batıracak. İşte o zaman ölümle yüzyüze gelen insan adına umut beslemek veya vazgeçmek bizim tercihimiz. Yönetmen ise tercihini umut adına kullanıyor.

Redford 77 yaşında gösterdiği bu performans ile belki de yönetmenin filmde anlattığı her şeyin gerçek bir göstergesi. Yaşına, ve hayata inat en tehlikeli sahnelerde bile dublör kullanmıyor. Sinema severlerin zevk alacağı bir film Sona Doğru...

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: All Is Lost

Yönetmen ve senarist: J. C. Chandor

Oyuncu: Robert Redford

Yapım: 2013, ABD, 106 dakika.