Dünya herþeyin tek kullanýmlýk yaþandýðý bir dünya olmaya doðru gidiyor. Belki bir iki asýrdýr var olan bir süreç bu. Aþklar, iliþkiler, iþler, zevkler, eðlenceler, anlar bir defa kullanýlýp atýlýyor. Yaþananlardan geriye neredeyse hiçbir þey kalmýyor. Kültür, sanat, müzik ve fikir de tek kullanýmlýk olmaya baþladý. Artýk klasikleþebilecek deðerler yaratamýyoruz. Hayatýmýzý kolaylaþtýracaðýný ümit ettiðimiz teknoloji maalesef bizi yutan bir canavara dönüþtü. Sözde kolay ama insanî deðerlerden uzak bir hayatý yaþar olduk. Artýk konuþmuyor mesajlaþýyoruz. Yüzyüze deðil de ‘skype’le görüþüyoruz. Konser salonlarýna gitmiyoruz MP3 var. Sinemaya gitmiyoruz DVD var. Aþklarýmýzý, duygularýmýzý, hislerimizi, sevgilerimizi bir telefon mesajýna veya bir mail kutusuna sýkýþtýrýr olduk. Sadece parayý deðil dostluklarý, aile baðlarýný, hisleri ve en kötüsü zamaný harcýyoruz. Nerede o eski günler, eski dostluklar, eski þarkýlar diye hayýflanmamýz bir nostalji özleminden öte gerçeði ifade eder oldu. Dostlarýmýz ve ailemizle yaþadýðýmýz güzel anlardan, hatýralardan, þarkýlardan ve þiirlerden baþka avuntumuz kalmamýþ gibi.
Nezaketi onlardan öðrendik
Ýyi ki geçmiþte þahit olduklarý güzellikleri bizlere aktaran büyüklerimiz var. Allah onlara uzun versin. Ýþte sohbeti lezzetli, duayen ve tarihe tanýklýk etmiþ üç büyük deðer ÝTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarýnýn düzenlediði bir sohbette Mesud Cemil Bey’i anlatmýþlar. Nâyi Niyazi Sayýn, Tanbûrî Necdet Yaþar ve deðerli hattat, ilim, fikir ve kültür adamý Prof. Dr Uður Derman. Mesud Cemil’in dehasýndan, nezaketinden, entellektüel kiþiliðinden, sanatkârlýðýndan bahsetmiþler. Araya da hoþ hatýralar sýkýþtýrmýþlar. Eþimden duyduðuma göre çok hoþ bir sohbet olmuþ.
Mesud Cemil Tanbûrî Cemil Bey’in oðlu. Tanbûrî Cemil bilindiði gibi eski musikimizin bugüne aktarýlmasýnda en büyük paya sahip bestekar ve icracýmýzdýr. Doldurduðu taþplaklar olmasaydý bugün eski musikimizin aslýna uygun icrasýný bilemeyecektik. Ýþte bu dahi sanatkarýn oðlu Mesud Cemil de babasýndan aldýðý veraseti temsil etmiþ bir büyük insandýr. Radyonun her kademesinde hizmeti olmuþ. Ýlk ‘Klasik Koroyu’ kurmuþ. Hem icracý hem de sunucu olarak programlar yapmýþ. O muhteþem nihavend saz semaisini bestelemiþ.
Hatýralar teselli ediyor
“Kimi icracýlar vardýr ki makam onlarýn omuzlarýna biner ve altýnda ezilir kalýrlar. Kimi icracýlar da vardýr ki onlar makamlarýn üstüne binerler ve musikinin uçsuz bucaksýz diyarlarýna uçup giderler” sözleri benim musiki hayatýmda önemli bir düstur olmuþtur.
Herþeyin harcandýðý bu çaðda Mesut Cemil gibi sanatkarlarýn býraktýðý eserler ve hatýralar bizi teselli ediyor. Eski þarkýlar, þiirler, hayatlar,hatýralar ve güzellikler içimizi ýsýtýyor. Eski ama eskimeyen deðerler bizleri mutlu ediyor. Yaþadýðýmýz her aný eskimeyecek bir hatýraya dönüþtürmek elimizde. Yeter ki bu duyarlýlýk ve anlayýþla sarýlalým ailemize, sevdiklerimize, dostlarýmýza ve yaþadýðýmýz her þeye. Onlar ileride bizim için bir sükun ve huzur kaynaðý olacaklar.
Sözü Baki ile bitirelim:
Âvâzeyi bu âleme Dâvud gibi sal
Bâkî kalan bu kubbede bir hoþ sadâ imiþ