Hayatýn kendisi bir sýnav deðil mi?

Bu hafta sizlere baþka bir konuda yazmak istiyordum. Ancak hem öðretmen arkadaþlardan hem de velilerden öðrencilerin sýnav sonrasý rehavete kapýldýklarýna dair bilgiler aldým. Böyle olunca bugün sýnavýn kýsa bir deðerlendirmesini yaptýktan sonra, okullarýmýzýn, öðrencilerimizin ve velilerimizin tercih zamanýna kadar neler yapmalarý gerektiði hakkýndaki görüþlerimi sizlerle paylaþmayý uygun buldum.

TEOG 2. Dönem sýnavý nasýldý?

Sýnav, terörün etkilediði bölgelerdeki malum sorunlar dýþýnda sorunsuz geçti. Belirgin bir aksaklýk olmadý. T.C. Ýnkýlap Tarihi ve Atatürkçülük sýnavýndaki bir soru hariç tartýþmalý soru çýkmadý. Sorular genellikle amaçlandýðý gibi deneye, gözleme ve yoruma dayalý sorulardý. Bilgiyi ölçmeye dayalý sorular sýnava hâkim deðildi. Müfredat takip edilmiþ ve genellikle son konulardan sorulmuþtu. Bu nedenle çocuklarýmýz fazla zorlanmadýlar. Bu önemli, çünkü bu tür sýnavlar sonrasý, baþarýlý olamayan gençlerimizin moral ve motivasyonu olumsuz etkileniyor.

Hazirana kadar okullar, veliler ve öðrenciler ne yapmalý?

Sýnav sonrasý ile okullarýn kapanmasý arasýnda yaklaþýk bir buçuk aylýk bir süre var. Yani eðitim-öðretim devam ediyor. Üçüncü yazýlýlar henüz olmadý. Hatta ikinci yazýlýyý yapmayan öðretmenler var. TEOG sadece sýnavdan oluþmuyor. Yerleþtirme Puaný (YEP) esas. Yerleþtirme puaný, 6,7 ve 8. Sýnýf aðýrlýklý yýlsonu baþarý puanlarýnýn toplamýnýn ortalamasý ile aðýrlýklý ortak sýnav (TEOG 1. ve 2. Dönem) puanýnýn toplamýnýn ikiye bölünmesinden oluþacak. Ayrýca tercih ve yerleþtirmede puanlarýn eþit olmasý durumunda öðrencinin okuldaki özürsüz devamsýzlýðý etkili olacaktýr.

Öðrenciler genellikle sýnav sonrasý rehavete kapýlýp okulu boþverebiliyorlar. Bu durum TEOG 2. Dönem sonrasý da YGS sonrasý da görülebiliyor. O halde okullar, sýnava giren öðrencilere sýnav sonrasý her þeyin bitmediðini anlatmalýdýr. Öðrencilerin devamýný saðlayacak tedbirleri almalýdýr. Rehberlik servisleri bu süreçte çocuklarýn okuldan soðumasýný engelleyecek çalýþmalar yapmalýdýr.

Gelelim velilerimize. Bu süreçte velilere çok iþ düþüyor. Her þeyi okuldan beklemeyecekler. Onlar da çocuklarýna hayatýn devam ettiðini, sýnav sonrasý her þeyin bitmediðini, haziran sonuna kadar çalýþmayý ve disiplini elden býrakmamak gerektiðini empoze etmeliler. Çocuklarýnýn alacaklarý puanlarý az çok tahmin ederler. Þimdiden çocuklarýnýn ilgi ve yeteneklerine göre lise araþtýrmasý yapmalýlar. Bunu yaparken çocuðu strese sokacak davranýþlardan kaçýnmalýlar. Bu çocuklar ergen, ne yaparlarsa yapsýnlar, doðru da yapsalar yanlýþ da, baþarýlý olsalar da olmasalar da onlar bizim çocuklarýmýz. Ebeveyn için onlarýn ruh-beden saðlýðý ve mutluluðu her þeyden önemli olmalýdýr. Velilerimiz sýnav sonrasý süreci iyi takip etmeliler. Puanlar açýklanýp tercih dönemi baþladýðýnda, teknik bilgi, birikim ve tavsiyelerimizi sizinle detaylý paylaþacaðýz. Çocuðunuzun durumuna göre soracaðýnýz özel sorulara da dilimizin döndüðü, aklýmýzýn erdiðince cevap vereceðiz.

Sýnava giren sevgili çocuklarýmýz! Sýnav bitti diye kendinizi koyuvermeyin. Yýlýn sonuna kadar derslerinize çalýþýn. Bundan sonraki sýnavlarda yüksek notlar almaya bakýn ki 8. sýnýf aðýrlýklý yýlsonu notunuz yüksek olsun. Asla devamsýzlýk yapmayýn. Ayrýca þunu unutmayýn; hayatýnýzýn her alanýnda sýnav olacaktýr. Zaten hayatýn kendisi sýnav deðil mi? Bu sýnavda baþarýlý olamamýþ olabilirsiniz. Futbol deyimiyle, önünüzdeki maçlara bakacaksýnýz.