Hayatın kendisi bir sınav değil mi?

Bu hafta sizlere başka bir konuda yazmak istiyordum. Ancak hem öğretmen arkadaşlardan hem de velilerden öğrencilerin sınav sonrası rehavete kapıldıklarına dair bilgiler aldım. Böyle olunca bugün sınavın kısa bir değerlendirmesini yaptıktan sonra, okullarımızın, öğrencilerimizin ve velilerimizin tercih zamanına kadar neler yapmaları gerektiği hakkındaki görüşlerimi sizlerle paylaşmayı uygun buldum.

TEOG 2. Dönem sınavı nasıldı?

Sınav, terörün etkilediği bölgelerdeki malum sorunlar dışında sorunsuz geçti. Belirgin bir aksaklık olmadı. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavındaki bir soru hariç tartışmalı soru çıkmadı. Sorular genellikle amaçlandığı gibi deneye, gözleme ve yoruma dayalı sorulardı. Bilgiyi ölçmeye dayalı sorular sınava hâkim değildi. Müfredat takip edilmiş ve genellikle son konulardan sorulmuştu. Bu nedenle çocuklarımız fazla zorlanmadılar. Bu önemli, çünkü bu tür sınavlar sonrası, başarılı olamayan gençlerimizin moral ve motivasyonu olumsuz etkileniyor.

Hazirana kadar okullar, veliler ve öğrenciler ne yapmalı?

Sınav sonrası ile okulların kapanması arasında yaklaşık bir buçuk aylık bir süre var. Yani eğitim-öğretim devam ediyor. Üçüncü yazılılar henüz olmadı. Hatta ikinci yazılıyı yapmayan öğretmenler var. TEOG sadece sınavdan oluşmuyor. Yerleştirme Puanı (YEP) esas. Yerleştirme puanı, 6,7 ve 8. Sınıf ağırlıklı yılsonu başarı puanlarının toplamının ortalaması ile ağırlıklı ortak sınav (TEOG 1. ve 2. Dönem) puanının toplamının ikiye bölünmesinden oluşacak. Ayrıca tercih ve yerleştirmede puanların eşit olması durumunda öğrencinin okuldaki özürsüz devamsızlığı etkili olacaktır.

Öğrenciler genellikle sınav sonrası rehavete kapılıp okulu boşverebiliyorlar. Bu durum TEOG 2. Dönem sonrası da YGS sonrası da görülebiliyor. O halde okullar, sınava giren öğrencilere sınav sonrası her şeyin bitmediğini anlatmalıdır. Öğrencilerin devamını sağlayacak tedbirleri almalıdır. Rehberlik servisleri bu süreçte çocukların okuldan soğumasını engelleyecek çalışmalar yapmalıdır.

Gelelim velilerimize. Bu süreçte velilere çok iş düşüyor. Her şeyi okuldan beklemeyecekler. Onlar da çocuklarına hayatın devam ettiğini, sınav sonrası her şeyin bitmediğini, haziran sonuna kadar çalışmayı ve disiplini elden bırakmamak gerektiğini empoze etmeliler. Çocuklarının alacakları puanları az çok tahmin ederler. Şimdiden çocuklarının ilgi ve yeteneklerine göre lise araştırması yapmalılar. Bunu yaparken çocuğu strese sokacak davranışlardan kaçınmalılar. Bu çocuklar ergen, ne yaparlarsa yapsınlar, doğru da yapsalar yanlış da, başarılı olsalar da olmasalar da onlar bizim çocuklarımız. Ebeveyn için onların ruh-beden sağlığı ve mutluluğu her şeyden önemli olmalıdır. Velilerimiz sınav sonrası süreci iyi takip etmeliler. Puanlar açıklanıp tercih dönemi başladığında, teknik bilgi, birikim ve tavsiyelerimizi sizinle detaylı paylaşacağız. Çocuğunuzun durumuna göre soracağınız özel sorulara da dilimizin döndüğü, aklımızın erdiğince cevap vereceğiz.

Sınava giren sevgili çocuklarımız! Sınav bitti diye kendinizi koyuvermeyin. Yılın sonuna kadar derslerinize çalışın. Bundan sonraki sınavlarda yüksek notlar almaya bakın ki 8. sınıf ağırlıklı yılsonu notunuz yüksek olsun. Asla devamsızlık yapmayın. Ayrıca şunu unutmayın; hayatınızın her alanında sınav olacaktır. Zaten hayatın kendisi sınav değil mi? Bu sınavda başarılı olamamış olabilirsiniz. Futbol deyimiyle, önünüzdeki maçlara bakacaksınız.