Zeytin yapraklarý kuvvetli antioksidan etkisi bulunan fenolik bileþenler bakýmýndan zengin. 100 gram yaprakta 1450 miligram; meyvede 110 miligram; sýzma zeytinyaðýnda 23 miligram fenolik madde bulunuyor. Yani yapraklar zeytin aðacýnýn fenolik maddelerin en yüksek olduðu kýsmý. Zeytin yapraðý özütünün tansiyon düþürücü, antioksidan, iltihap giderici, kolesterolü düþürücü ve damar sertliðini önleyici etkilerinin bulunduðunu ortaya koyuyor. Ancak büyük tansiyonun 140 mm Hg’nin ya da küçük tansiyonun 90 mm Hg’nin altýnda olmasý o kiþide hiçbir sorun bulunmadýðý anlamýna gelmez. Eðer büyük kan basýncý 120-139 mm Hg ve küçük kan basýncý 90-99 mm Hg arasýnda ise bu deðerler normal olarak tanýmlanamaz ve o kiþi hipertansiyon öncesi durumda prehipertansif olarak deðerlendirilir. Ancak prehipertansif hastalarda genel olarak ilaç uygulamasý haricinde tedavi yöntemlerinin uygulanmasý önerilir. Yayýmlanan bir klinik araþtýrmanýn sonuçlarý prehipertansif erkek hastalarda zeytin yapraðýnýn etkinliðini ortaya koyuyor. 33-58 yaþlarý arasýnda ve belirli kriterlere göre seçilen 61 gönüllü erkek prehipertansif hasta iki gruba ayrýlýyor. Bir gruba altý hafta boyunca günde iki defa zeytin yapraðý özütü içiriliyor diðer gruba ise etkisiz ürün (su ve gliserin) verilmiþ. Ýlk uygulamadan sonra 4 hafta ara verilip, bu defa etkisiz ürün verilen gruba zeytin yapraðý özütü içeren ürün ayný süre ile 6 hafta verilmiþ. (toplam 16 hafta) Çalýþmada öncelikle deðerlendirmeye alýnan kriter kan basýncý; ayrýca plazma lipitleri, glikoz, insülin, VLDL, C-reaktif protein, adinopektin, hücre adezyon molekülleri ve sitokinler gibi biyokimyasal deðerlerdeki deðiþim izlenmiþ. Uygulamanýn baþlangýcý, 6, 10 ve 16. haftalarýnda yapýlan deðerlendirmelerde zeytin yapraðý özütü verilen grupta büyük ve küçük kan basýncý deðerlerinde, etkisiz ürün verilen gruba göre belirgin bir düþme saðlanmýþ.Yapýlan biyokimyasal kontrollerde zeytin yapraðý özütünün boþ ilaç verilen gruba göre plazma total kolesterol ve trigliserit seviyelerini belirgin bir þekilde düþürdüðü; kalp-damar hastalýðý geliþimine yol açan etkenlerden biri olarak kabul edilen interlökin-8’ oluþumunu belirgin bir þekilde baskýladýðý gözlemlenmiþ.
Zeytinin içerisinde tansiyon düþürücü etkiden sorumlu bileþenin oleuropein olduðu düþünülüyor. Zeytin yapraðý özütünün lipit-düþürücü etkisinin tam olarak mekanizmasý bilinmiyor, ancak deneysel bulgular yaprak özütü içerisindeki fenolik bileþenlerin kolesterol sentezinde rol oynayan enzimler üzerindeki baskýlayýcý etkisi, kalsiyum kanal antagonize edici etkisi, insülin hassasiyetini artýrýcý etkileri ile iliþkili olabileceði düþünülüyor.