Sýk hastalanma, çabuk yorulma, kansýzlýk, hormonal düzensizlikler, dikkat bozukluðu gibi sorunlardan yakýnýyorsanýz, yediðiniz protein kaynaklarýný gözden geçirin.
DANA, koyun, sýðýr, tavuk, hindi, balýk, yumurta, yaðlý tohumlar ve kurubaklagiller saðlýklý bir vücut için gerekli olan birçok besin öðesini içerirler. Bununla birlikte bu grupta yer alan hayvansal kaynaklý besinler kolesterol ve doymuþ yaðlardan zengin olduðundan tüketimlerinde dikkatli olunmasý gerekir. Kaliteli protein içeren bu besinleri dengeli yediðinizde bakýn saðlýðýnýza katkýlarý neler oluyor.
DÜZENLÝ YEMENÝZ GEREKEN BESÝNLER
Dana, sýðýr, koyun etleri, tavuk ve hindi etleri, kurufasulye, nohut gibi kurubaklagiller, yumurta ve yaðlý tohumlar bu grup içerisinde yer alan besinlerdir. Bu grupta yer alan besinler; protein, B grubu vitaminlerden nisain, tiamin, riboflavin ve B6 vitamini, E vitamini, demir, çinko ve magnezyum açýsýndan zengindirler.
Proteinler; kemik, kas, deri, kýkýrdak ve kan yapýlarýnýn oluþmasýnda görevlidir. Enzim ve hormonlarýn yapýlarýnda da bulunurlar.
B vitaminleri; vücutta birçok görev yaparlar. Bu gruptaki vitaminler; vücutta enerji oluþumuna yardýmcý olurlar. Ayrýca sinir sisteminin çalýþmasý için hayati önemleri vardýr. Kýrmýzý kan hücrelerinin oluþmasýnda yardýmcýdýrlar ve doku yapýmýnda görev alýrlar. Bu gruptaki besinlerde bulunan E vitamini güçlü bir antioksidandýr. Hücreleri ve A vitaminini zararlý maddelere karþý korur. Demir eksikliðinde anemi denilen rahatsýzlýk meydana gelir.
Magnezyum; kaslarda enerji üretiminde ve kemiklerin yapýmýnda kullanýlýr.
Çinko; baðýþýklýk sisteminin düzenli çalýþmasý ve diðer birçok biyokimyasal reaksiyonda görevlidir.
Kurubaklagillerde bulunan posa; vücutta bir çeþit süpürge görevi alýr ve vücuda alýnan zararlý maddelerin yok edilmesini saðlar.
Kalitesiz proteine dikkat
Yüksek miktarda doymuþ yað asitlerinin günlük beslenme alýþkanlýklarýnda yer almasý, kandaki kötü kolesterol (LDL kolesterol) seviyesinin yükselmesine neden olur. Kanda kötü kolesterolün yükselmesi, kalp-damar hastalýklarýnýn oluþum riskini arttýrýr. Bu besinler; sýðýr, dana, koyun etleri, salam, sosis, sucuk ve pastýrma, kümes hayvanlarýndan örnektir. Bu besinler sýnýrlý tüketilmeli.
Bu gruptaki hayvansal kaynaklý olanlarý yüksek kolesterol içerir. Günlük beslenme alýþkanlýklarýnda yüksek kolesterollü besinlerin bulunmasý, kandaki LDL kolesterol seviyesini arttýrýr. Bu besinler hayvansal kaynaklý besinlerdir ve yumurta sarýsý, karaciðer gibi sakatatlar ve aþýrý yaðlý dana, sýðýr ve koyun etleri bu besinleri oluþturur. Kan kolesterol seviyesini normal sýnýrlarda tutabilmek için bu besinlerin tüketiminin sýnýrlý olmasý gerekir.