Hayatınızı kaliteli proteinle zenginleştirin

Sık hastalanma, çabuk yorulma, kansızlık, hormonal düzensizlikler, dikkat bozukluğu gibi sorunlardan yakınıyorsanız, yediğiniz protein kaynaklarını gözden geçirin.

DANA, koyun, sığır, tavuk, hindi, balık, yumurta, yağlı tohumlar ve kurubaklagiller sağlıklı bir vücut için gerekli olan birçok besin öğesini içerirler. Bununla birlikte bu grupta yer alan hayvansal kaynaklı besinler kolesterol ve doymuş yağlardan zengin olduğundan tüketimlerinde dikkatli olunması gerekir. Kaliteli protein içeren bu besinleri dengeli yediğinizde bakın sağlığınıza katkıları neler oluyor.

DÜZENLİ YEMENİZ GEREKEN BESİNLER

Dana, sığır, koyun etleri, tavuk ve hindi etleri, kurufasulye, nohut gibi kurubaklagiller, yumurta ve yağlı tohumlar bu grup içerisinde yer alan besinlerdir. Bu grupta yer alan besinler; protein, B grubu vitaminlerden nisain, tiamin, riboflavin ve B6 vitamini, E vitamini, demir, çinko ve magnezyum açısından zengindirler.

Proteinler; kemik, kas, deri, kıkırdak ve kan yapılarının oluşmasında görevlidir. Enzim ve hormonların yapılarında da bulunurlar. 

B vitaminleri; vücutta birçok görev yaparlar. Bu gruptaki vitaminler; vücutta enerji oluşumuna yardımcı olurlar. Ayrıca sinir sisteminin çalışması için hayati önemleri vardır. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında yardımcıdırlar ve doku yapımında görev alırlar. Bu gruptaki besinlerde bulunan E vitamini güçlü bir antioksidandır. Hücreleri ve  A vitaminini zararlı maddelere karşı korur. Demir eksikliğinde anemi denilen rahatsızlık meydana gelir. 

Magnezyum; kaslarda enerji üretiminde ve kemiklerin yapımında kullanılır.

Çinko; bağışıklık sisteminin düzenli çalışması ve diğer birçok biyokimyasal reaksiyonda görevlidir.

Kurubaklagillerde bulunan posa; vücutta bir çeşit süpürge görevi alır ve vücuda alınan zararlı maddelerin yok edilmesini sağlar.

Kalitesiz proteine dikkat

Yüksek miktarda doymuş yağ asitlerinin günlük beslenme alışkanlıklarında yer alması, kandaki kötü kolesterol (LDL kolesterol) seviyesinin yükselmesine neden olur. Kanda kötü kolesterolün yükselmesi, kalp-damar hastalıklarının oluşum riskini arttırır. Bu besinler; sığır, dana, koyun etleri, salam, sosis, sucuk ve pastırma, kümes hayvanlarından örnektir. Bu besinler sınırlı tüketilmeli.

Bu gruptaki hayvansal kaynaklı olanları yüksek kolesterol içerir. Günlük beslenme alışkanlıklarında yüksek kolesterollü besinlerin bulunması, kandaki LDL kolesterol seviyesini arttırır. Bu besinler hayvansal kaynaklı besinlerdir ve yumurta sarısı, karaciğer gibi sakatatlar ve aşırı yağlı dana, sığır ve koyun etleri bu besinleri oluşturur. Kan kolesterol seviyesini normal sınırlarda tutabilmek için bu besinlerin tüketiminin sınırlı olması gerekir.