Cumhurbaþkaný'nýn, Baþbakan'ýn, bütün Ak Parti teþkilatýnýn, bir ölçüde MHP'nin, önemli oranda bir sivil toplum kuruluþunun çabasý “Evet” çýkmasý için.
Tabii ki ayný zamanda “Hayýr” çýkmamasý için.
Herkes “Hayýr” çýkmasýnýn siyasi faturasýnýn farkýnda.
Aslýnda “Hayýr”cýlar da, sadece getirilecek sisteme itiraz ettikleri için deðil, öncelikle Sayýn Cumhurbaþkaný'na ve ardýndan Ak Parti'ye en azýndan “Bir ders vermek için” uðraþýyorlar.
Kýlýçdaroðlu'nun “Hayýr çýkarsa bir þey olmaz, Cumhurbaþkaný, Baþbakan olduðu gibi çalýþmaya devam eder” gibi sözleri, “Hayýr çýkarsa kaos olur, bu da siyasi istikrarý önemseyen kiþileri tedirgin eder” dolayýsýyla “Hayýr'a yöneliþi önler” gibi bir hesaba dayanýyor. En azýndan samimi deðil. CHP'nin “Hayýr”ý öncelikle Tayyip Erdoðan'a karþý tepe tepe kullanacaðý kesin.
Ancak bir mesele daha var ki, “Evet cenahý”, “Hayýr ihtimali”ni bir söylem zaafý olarak görüyor ve konuþulmasýný istemiyor. Bu noktada çok farklý psikolojik saiklerden söz edilebiliyor: “Hayýr ya da Evet çýkma ihtimali karþýsýnda insanlar, kimi zaman benim oyumdan ne olur ki gibi, kimi zaman zaten Evet - Hayýr kazanýr gibi, kimi zaman yerim belli olsun gibi, çorbada tuzum olsun gibi, düþüncelerle hareket edebiliyorlar. Onun için her boyuta teenni ile yaklaþýyor siyasi yapýlar.
Mesela “Ya hayýr çýkarsa” düþüncesinin, sandýða gitmeyi düþünmeyen kimi insanlar için kaygýya yol açýp oy verme duygusu geliþtirebileceði de varsayýmlar arasýnda.
Bu noktada Cumhurbaþkanlýðý Baþdanýþmanlarýndan Ýlnur Çevik'in önce yazýp sonra sildiði “Hayýr diyenlere: 7 Haziran sonrasý Türkiye'deki kaos ve istikrarsýzlýðý mumla ararsýnýz” þeklindeki tweet etrafýnda geliþen tartýþma ilginç bir örneði teþkil ediyor.
Ýlnur Çevikbu tweeti niçin atmýþtý, neden sildi, bu tweet gerçekten bir “Hayýr kaygýsý”nýn mý ürünüydü, Çevik'e Ak Parti cenahýndan gelen tepki, böyle bir kaygý duyulmadýðýnýn mý iþaretiydi yoksa bu kaygýyý kamuoyu ile paylaþmanýn olumsuz geri dönüþlere yol açacaðýnýn mý?
Ýlginçtir dün Ýlnur Çevik, o tweet ile ayný muhtevada çok daha geniþ bir analizi YeniBirlik gazetesindeki köþesinde yaptý. Bir bölümünü paylaþalým:
“Bazýlarý bu referandumu yalnýz sistem deðiþikliði için halk oylamasý olarak görüyor ve esasýnda “hayýr” oyu çýkarsa ülkede her þeyin normal akýþýnda devam edeceðini hayal ediyor…
Yani bu seçimde cumhurbaþkanlýðý el deðiþtirmeyeceðine göre ve Ak Parti iktidarý da olduðu yerde kalacaðýna göre mesele yok o zaman hayýr olsa bile bir sýkýntý olmaz gibi bakanlar var…
“Ama kazýn ayaðý böyle deðil… “Hayýr” oyu halkýmýzýn tercihi ve saygý duyulacak bir netice ama böyle bir neticenin ülkeye ciddi bir istikrarsýzlýk getireceðini bilmek için siyaset bilimcisi olmaya gerek yok…
“Sistem deðiþikliði referandumda reddedilirse Avrupa’da sipere yatmýþ bizi harcamaya hazýr devletler el birliði ile “seçime gidin” diye baský yapacaklar, bizi Avrupa Birliði ve Avrupa Konseyi üyeliklerimizi askýya almakla tehdit edecekler ve bugün karþýlaþtýðýmýz zorlamalarýn, haksýzlýklarýn beterini yaþatacaklar.
Ülke içindeki muhalefet ise “hayýr” oyunun hükümete güvensizlik oyu olduðunu iddia edip seçim diye zorlayacaklar hatta cumhurbaþkanýmýzýn durumunu bile sorgulayacaklar…”
Çevik sonra, bu kampanyaya FETÖ'nün, PKK'nýn da katýlacaðýný, ekonomiyi çökertmek isteyenlerin, muhalif medyanýn, bazý iþadamlarýnýn devreye gireceðini yazýyor.
Son cümleleri þöyle:
“Ýþte size istikrarsýzlýk senaryosu… Piþmanlýk fayda etmeyecek, çocuklarýmýzýn geleceðini ipotek altýna almýþ olacaðýz. Ülkemize yazýk deðil mi?”
Bence “Hayýr” çýkmasý durumunda buihtimaller yabana atýlýr deðil.
Ancak, Çevik'in tweetine - yazýsýna yansýyan þey, gerçekten bir “Hayýr kaygýsý” mý, yoksa, “Hayýr”ýn doðuracaðý riski gösterip, “Evet”e yönlendirme gayreti mi, ona bakmak lazým.
Þayet gerçek bir “Kaygý”yý yansýtýyorsa ve bu kaygý zirvelerde paylaþýlýyorsa, iþte asýl sýkýntý o. Dilerim sonunda nerden girdik bu yola denmez.