Hazýmsýzlýða bal gibi çözüm

Ramazanda sýk þikayet edilen þiþkinlik, sindirim sorunlarý, midede yanma ve ülser gibi þikayetlerin þifasý balda. Ýftarda bir bardak ballý su içmek sorunu çözer.

Oruç süresince yüksek yaðlý ve protein içeren yiyecekleri fazla yemenin mide ve sindirim sistemine zarar verdiði biliniyor. Uzun süren açlýk periyodunun ardýndan aþýrý yemeye baðlý mide kanamalarý, midede gerginlik, hazýmsýzlýk ve sindirim güçlüðü sorunlarýna neden olduðu birçok araþtýrmada da bildiriliyor. Ayrýca açlýk; mide ve baðýrsak ülseri oluþumunu etkileyen önemli bir etmendir. Bu nedenle oruç döneminde uzun süren açlýk ile deðiþen mide iç ortamýný dengeleyecek miktarda besinleri seçme ve yavaþ yeme davranýþý geliþtirerek yaralarýn oluþmasýný önlemek mümkündür. Sindirim sisemini rahatlatan yiyeceklerin baþýnda bal geliyor. Çünkü balýn içinde doðal formda bulunan oligosakkaritler; peptik ülser ve gastrit gibi sindirim siteminde oluþan yaralarýn önlenmesi ya da tedavisinde etkindir.

Ýftar için mucize karýþým

Bal yendikten sonra midenin çeperini, baðýrsaklarýn iç yüzeyini kaplayarak yaralarýn yabancý ajanlar tarafýndan tahriþ olmasýný engeller. Bal bu etkisini içinde bulunan flavonoid sayesinde mide çeperinde bulunan prostoglandin sentezini arttýrarak saðlar. Bu nedenle iftara baþlamadan önce iftariyelik dediðimiz az yaðlý peynir, bal ve küçük miktarda pide ile orucu açmak; balýn mucizevi etkisiyle sindirim sistemini olasý sorunlara karþý korur. Mide sorunlarý olanlar için baþka bir seçenek ise orucun 1 su ballý ýlýk su ile açýlmasý. Bir yemek kaþýðý ballý karýþým  hem mideyi yemeðe hazýrlayacak hem de baldan alýnacak antioksidanlar sayesinde midenin kuvvetini artýrmaya yardýmcý olacak. Ýftar ve sahurda balý tüketmeyi asla ihmal etmemenizi öneririm. Ýster ýlýk suyla, isterseniz çayýnýzýn içine ya da peynir, pide ile beraber balý rahatlýkla 1 yemek kaþýðýna kadar tüketebilirsiniz. Oruç ile uzun süren açlýktan mideyi korumak veya peptik ülserden gastrite kadar sorunu olan kiþilerin de hastalýklarýna baðlý klinik semptomlarýn giderilmesinde bilim otoritelerinin de önerdiði saðlýklý bir besin olduðunu özellikle hatýrlatmakta fayda olduðunu söylemeliyim.