Hazımsızlığa bal gibi çözüm

Ramazanda sık şikayet edilen şişkinlik, sindirim sorunları, midede yanma ve ülser gibi şikayetlerin şifası balda. İftarda bir bardak ballı su içmek sorunu çözer.

Oruç süresince yüksek yağlı ve protein içeren yiyecekleri fazla yemenin mide ve sindirim sistemine zarar verdiği biliniyor. Uzun süren açlık periyodunun ardından aşırı yemeye bağlı mide kanamaları, midede gerginlik, hazımsızlık ve sindirim güçlüğü sorunlarına neden olduğu birçok araştırmada da bildiriliyor. Ayrıca açlık; mide ve bağırsak ülseri oluşumunu etkileyen önemli bir etmendir. Bu nedenle oruç döneminde uzun süren açlık ile değişen mide iç ortamını dengeleyecek miktarda besinleri seçme ve yavaş yeme davranışı geliştirerek yaraların oluşmasını önlemek mümkündür. Sindirim sisemini rahatlatan yiyeceklerin başında bal geliyor. Çünkü balın içinde doğal formda bulunan oligosakkaritler; peptik ülser ve gastrit gibi sindirim siteminde oluşan yaraların önlenmesi ya da tedavisinde etkindir.

İftar için mucize karışım

Bal yendikten sonra midenin çeperini, bağırsakların iç yüzeyini kaplayarak yaraların yabancı ajanlar tarafından tahriş olmasını engeller. Bal bu etkisini içinde bulunan flavonoid sayesinde mide çeperinde bulunan prostoglandin sentezini arttırarak sağlar. Bu nedenle iftara başlamadan önce iftariyelik dediğimiz az yağlı peynir, bal ve küçük miktarda pide ile orucu açmak; balın mucizevi etkisiyle sindirim sistemini olası sorunlara karşı korur. Mide sorunları olanlar için başka bir seçenek ise orucun 1 su ballı ılık su ile açılması. Bir yemek kaşığı ballı karışım  hem mideyi yemeğe hazırlayacak hem de baldan alınacak antioksidanlar sayesinde midenin kuvvetini artırmaya yardımcı olacak. İftar ve sahurda balı tüketmeyi asla ihmal etmemenizi öneririm. İster ılık suyla, isterseniz çayınızın içine ya da peynir, pide ile beraber balı rahatlıkla 1 yemek kaşığına kadar tüketebilirsiniz. Oruç ile uzun süren açlıktan mideyi korumak veya peptik ülserden gastrite kadar sorunu olan kişilerin de hastalıklarına bağlı klinik semptomların giderilmesinde bilim otoritelerinin de önerdiği sağlıklı bir besin olduğunu özellikle hatırlatmakta fayda olduğunu söylemeliyim.