Seçim kampanyasý sürecinde CHP’nin HDP ile kurduðu örtülü ittifaký gördünüz. Þimdi soru þu; bu birliktelikten kim rahatsýz? Çýkýp diyorsun ki; “Emperyalizme karþý ulusal kurtuluþ mücadelesi vermiþ olan bir kahramanýn, Atatürk’ün partisi çýkmýþ emperyalistlerin maþasý PKK’nýn kravatlýlarý ile birlikte yol yürüyor. Bu olacak iþ mi?” Ne diyor CHP’ye oy verenler peki? En hafif tabirle söylemek gerekirse; “sana ne!” diyorlar. Parti benim oy benim, istediðimle iþ tutarým. Evet arkadaþ, adýný açýkça koyalým. CHP seçmeninin Kemalizm gibi ulusalcýlýk gibi, milliyetçilik gibi dertleri yok. Baksanýza anlý þanlý þerefli ‘Türk Bayraðý’na tahammül edemeyenlerle kol kola girmiþler. Kimse de þikayet etmiyor. “Hayatta hiçbir laftan tiksinmedim, ‘þehitler ölmez’ lafýndan tiksindiðim kadar” diyen Sera Kadýgil baþ tacý edilir,“Kim þehit olmak istiyorsa gitsin olsun. Aptalca politikalar yüzünden ölen masum insanlara þehit diyerek ölümü kutsamaktan vazgeçin artýk” diyen Canan Kaftancýoðlu eþ baþkan gibi Ýstanbul kent yönetimine karýþýr. Bir tane de, kalbi bu vatan, bu bayrak, bu toprak için atan CHP’li çýkýp, “ne yapýyoruz biz?” diye sormaz. Anlayacaðýnýz, alan memnun satan memnun.
HDP siyasetini eleþtirirken kullanýlan bir ezber vardýr. HDP seçmeninin(-ki bu listeye HEP’ten, HDP’ye kadar kurulmuþ bütün partilerini dahil edebiliriz) oylarýný hizmet deðil ideolojik aidiyetlerin belirlediði söylenir. 1991’den bu yana yapýlan yorumlarý alt alta okuyun göreceksiniz. PKK’nýn zoruyla iþaret edilen partiye oy veren(vermek zorunda kalan) seçmeni ayýrýn. Geri kalan herkes için söylenen hep buydu. “Ne olursa olsun bu insanlarýn oylarýný ideolojileri belirler.” CHP için ise partinin tarihsel süreçte yaþadýðý gel-gitlere bakarak daha seçici bir seçmen kitlesine sahip olduðu zannedilirdi. “CHP seçmeni kimdir?” diye sor bak birine. Alacaðýn cevap þu; okumuþ, entelektüel, beyaz yakalý, falan falan. Deðil mi? Hakikaten öyle olsa, daha seçici olmalarý beklenmez mi? Oysa deðil. PKK ve FETÖ ile göstere göstere güç birliði yapmýþ olan bir CHP’ye tek laf ediyor mu seçmenleri? “Bizim hoca kýlýklý bu þarlatanýn peþinde ne iþimiz var” ya da “Evlâtlarýmýzý katleden PKK ile nasýl kol kola yürürüz” diye feryat etmeleri gerekmiyor mu? Hayýr onlar, Kýlýçdaroðlu’nun da dediði gibi ‘týpýþ týpýþ’ gidip oylarýný CHP’ye veriyorlar. Ýdeolojik tercih kullandýðý söylenen HDP seçmeni ne yapýyor peki? Yakýn siyasi tarihte düþman olarak kodladýðý; inkar, imha, ret ve asimilasyon politikalarýnýn mimarý olarak gördükleri CHP’yle Ýstanbul’da konjonktürel iþbirliði yapabiliyor mesela. Normalde kategorik olarak karþý çýkmalarý gerekirken gidip CHP’ye oy verebiliyorlar. Güneydoðu’da ise hizmeti ideolojilerine tercih edip partilerine de anlamlý bir mesaj yollayabiliyorlar. Anlayacaðýnýz, HDP, CHP’ye göre daha rasyonel hareket ediyormuþ demek ki. CHP seçmeni, ne verilirse onu yedi her seferinde olduðu gibi.
Þeyma Subaþý isimli bir magazin figürü var. Tam olarak ne iþ yaptýðý hakkýnda kimsenin bir fikri yok. Þimdi kitap yazacakmýþ. Adý da ‘Þeyma’ olacakmýþ. Kaðýt sýkýntýsý nedeniyle pek çok gazetenin kepenk kapattýðý bugünlerde kaç yüz aðaç bu genç kadýn için zayi olacak bilemiyorum. Acaba lisan-ý münasiple ikna etseler de hanýmefendi e-kitap olarak falan mý çýkarsa. Sahiden içim yanýyor.