HDP Türkiyelileþecekti, CHP HDP'lileþti

“HDP eþittir PKK, bu kadar açýk.” Cumhurbaþkaný Erdoðan geçtiðimiz pazar akþamý TRT'ye verdiði röportajda kullandý bu ifadeyi. Dün de "Kýyamet alameti" dedi, CHP-HDP-Ýyi Parti-SP ittifakýna. HDP'nin PKK'nýn siyasi kolu olduðu herkesin malumu ama yine de irkiltiyor, gerçeðin bu kadar açýk ifadesi... 

PKK, siyaset yapacak bir aparat inþa edemese ve bunun üzerinden toplumsallaþamasa muhtemelen Kürt sorunu dediðimiz sorunun demokratik haklar kýsmý AK Parti'den çok daha önce çözüme kavuþturulabilirdi. Belki de Özal'ýn ölümüne de sebep olan Kürt sorununu çözme niyeti netice verirdi. Ne yazýk ki TRT Þeþ için bile AK Parti'yi beklemek gerekti. 

Zira PKK bizatihi sorunun çözümsüzlüðünden beslenen bir örgüt olarak hem Türkiye içindeki bir takým odaklarýn hem de onlarýn hizmet verdiði dýþ güçlerin Türkiye'ye karþý kullandýðý bir araç olarak iþ gördü. Düne kadar PKK'ya karþý verilen mücadele, örgütü bitirmek deðil toplumsallaþtýrmak gibi çok daha vahim bir netice verdi. Bugün Doðu ve Güneydoðu illerine gittiðinizde PKK'nýn da hedef aldýðý Kürt sosyolojisi, JÝTEM'li yýllarý, PKK ve devlet arasýnda sýkýþan halkýn nasýl PKK'nýn kollarýna itildiðini anlatýyor. 

Þiddeti siyasi araç olarak meþru gören sol örgütlerle mazisi olan Kürt elitlerinin giderek müstakil siyasi oluþumlara girdikleri ve PKK'nýn kurulmasýndan sonra ise bu yapýlarýn örgüte müzahir hale geldiði biliniyor. HDP'nin öncülü olan partiler sýrasýyla kapatýlýrken yerine asýlan her yeni tabela ile PKK daha da kolay tabana inme þansý yakaladý, bu da malum. 

PKK, ABD'nin de desteðini arkasýna almýþ olmasýnýn etkisiyle tarihi bir fýrsat yakaladýðýný düþünerek çözüm sürecini bitirdi Suriye stratejisinin bir uzantýsý olarak terör saldýrýlarýný Türkiye'de þehir merkezlerine kadar yaydý. Bugün için deðiþen tek þey, Türkiye'nin PKK'ya aðýr darbe indirmiþ olmasý. Eylem yapacak gücü olmadýðýndan ortalýðý kana bulayamayan PKK, ayný zamanda CHP ve ÝP'e ittifak kurma ortamý saðlýyor.   

***   

PKK ile HDP arasýndaki iliþkinin bu kadar açýk ifade edilmesinden dolayý rahatsýz olanlar kimler peki; PKK ve HDP'liler... Onlardan daha çok CHP'liler rahatsýz. Ýyi Parti ve Saadet Partisi ise daha da çok rahatsýz. 

Çünkü bu ittifak, týpký 24 Haziran'da olduðu gibi 31 Mart seçimlerinde de PKK-HDP ile güç birliði yaparak AK Parti'ye karþý mevzi kazanma siyaseti izliyor. CHP yeni yüzüyle zaten HDP'lileþmiþ durumda. Ýçinde çok sayýda CHP görünümlü HDP'li var. Binali Yýldýrým'ýn ifadesiyle "maskeli adaylar"...   

*** 

ÝP'in amacý ise CHP ve HDP arasýndaki bu gönüllü yakýnlaþmayý meþrulaþtýrmak. Vatan kavramýný milliyetçilikle eþ tutan ve olumsuzlayan liberal Ýslamcý kesimin yeni adresi olmaya çalýþan Saadet Partisi de CHP-HDP ittifakýnýn yumuþatýcýsý rolünde. 

Peki madem "HDP eþittir PKK", bu engel olunmasý gereken bir güvenlik sorunu deðil mi? Kimileri de eleþtirilerini bu þekilde formüle ediyorlar. 

Kesinlikle bir güvenlik sorunu, evet. Bunun aðýr sonuçlarýný HDP eliyle PKK'ya canlý kalkan yapýlan bölge halký yaþadý, en baþta. 

HDP camiasýnda bir nedamet, 'özeleþtiri' yapýlmamýþken, PKK'lýlar daðdan ovaya hala ayar veriyorken, Suriye üzerinden PKK'ya siyasi egemenlik tahsis edilmeye çalýþýlýyor ve HDP'liler bunun savunuculuðunu yapýyorken PKK ve HDP iliþkisinin adýný gizlemek olmaz. 

HDP, siyaseten kendini yenilemek yerine PKK'nýn ajandasýyla hareket ediyor. HDP'nin Türkiyelileþtiði falan yok ama CHP basbayaðý HDP'lileþmiþtir.