Bayram sofrasýnýn olmazsa olmazý kavurmadýr, et sotedir, ciðer tavadýr. Bir de üzerine kadayýftýr, baklavadýr. Ama tatlýya geçmeden önce gelin þu kurban etini biraz konuþalým...
Bir hayvan birilerinin yaþamý için canýndan oluyorsa hiçbir santimetre karesinin heba edilmemesi gerektiðine inanýrým. Doðada etçil hayvanlar avlandýðýnda (misal aslanlar) avýn en yumuþak yeri olan iç organlarýný bebeklerine yedirir. Büyükler etini yer. Akbabalar ise geride ne kaldýysa bitirir. Doða bize doðru olaný resmeder, bunu görebiliyorsak ne mutlu. Tüm bunlarýn sonucunda Kurban Bayramý’nda unutulmamasý gereken iki þeyi netlikle söyleyebiliriz: Paylaþmak ve eðer pirzolasýný yiyorsan “Ciðer sevmem, kokoreç aðzýma koymam” demeden yediðine þükür etmek.
Hemen yemeyin
Kurban etini tüketmek ciddi bir iþ. Hafife alýnacak bir durum deðil. Çünkü yeni kesilmiþ taze eti saklamak her buzdolabýnda mümkün deðil. Kurban eti, kesimden 24 saat sonra rigor mortis yani ölüm sertliðine ulaþmakta. Kesimden sonra artý 38 vücut sýcaklýðý ve 7.4 ph asitlik derecesine sahip. Etin yenmeden önce gelmesi gereken ideal sýcaklýk ise artý 4 ve 5.5 ph asidik derecesi. Aslýnda bunun açýklamasý tam olarak þu: Yeni kesilen, taze ve sýcak et yüksek miktarda asit barýndýrýr, dolayýsýyla da çok serttir. Piþirildiðinde de sert olur ve hazmý zordur. Yine aslaný örnek gösterecek olursak, aslanlar üç veya dört günde bir avlanýr çünkü avýný bu süre içinde ancak hazmeder. Piþirilse bile taze etin hazmý günümüz insaný için baþ etmesi bir hayli zor hatta tehlikeli bir durum yaratýr. Baþta sindirim sistemi olmak üzere mide kanseri, kalýn baðýrsak kanseri ve böbrek çürümesine bile yol açabilir. Doðru olan, kurban kesiminden hemen sonra sakatatlarý tüketmek; etleri ise büyük parçalar halinde (hatta kemikli olarak) poþetleyip doðru koþullarda dinlendirdikten sonra yemektir.
ÝDDÝA EDÝYORUM EN LEZZETLÝ KAVURMA TARÝFÝDÝR!
Bu tarifle bu iþi baþaramayacak tek kiþi olamaz. Çünkü tüm püf noktasýný veriyorum. Biz üç kuþaktýr eti böyle kavururuz. Sonuç: Mükemmel! Tarifine gelince...
Kuþbaþý eti buz gibi sudan geçirin, kaðýt havluyla suyunu alýn. Biraz sývýyaðda ve yüksek ýsýda çevirin. Üzerine iki parmak yüksekliðinde su ekleyip kapaðýný kapatýn kýsýk ateþte, su yarý yarýya azalana kadar piþirin. Kapaðýný açýn üzerine tuz, kuyruk yaðý veya tereyaðý ekleyin. Bu aþamada dilediðiniz kuru baharatý ekleyebilirsiniz. Ateþin ayarýný yükseltin, sürekli karýþtýrarak suyu tamamen çekmesini saðlayýn. Lavaþ ve güzel bir çoban salatayla servis edin.