Hedef 2015

Bizde bazı gazetelerin resmini hemen her gün çıplağa yakın fotoğraflarını kullandıkları Kim Kardashian var ya, 2015’i bekliyor. Kişisel bir beklenti değil Kardashian’ın ki, tüm Ermeni Diasporası aynı şeyi bekliyor aslında.

Beklenen 2015’te tüm dünyada Ermeni soykırım iddialarının kabul edilmesi. 2015 yılı hedef yıl zira 1915’te yaşanan ve elbette insan olanın üzüleceği olayların yüzüncü yıl dönümü. Ermeni Diasporası sadece beklemiyor, ciddi biçimde çalışıyor da...

***

Oscar Ödülü sahibi ünlü yönetmen Steven Spielberg’e götürülen sinema filmi teklifi, Amerikalı ünlü müzisyen Steve Wonder’ın öncülüğünde toplanacak çok sayıda ünlü sanatçıyla birlikte konserler serisi düzenlenmesi, 2015’te tüm dünyada kullanılmak üzere hazırlanan tek bir poster için düzenlenen çalışma işin sadece bir yanı. Siyasi ve hukuk boyutunda da yürütülen çalışmalar var. Mesela Amerika’da görülen Davoyan Davası.

Bu davanın içeriği 1915’te mülklerine el konmuş bir ailenin varislerine tazminat ödenmesi talebi ama bu davanın hem siyasi sonuçları hem de ardından gelecek dava yağmuru hesabı var. 

Elbette Diaspora’nın nüfusu ve nüfuzunun bulunduğu ülkelerde yaptığı siyasi tanınma faaliyetlerini de es geçmemek lazım...

***

Buna karşın Türkiye’de genel hava “Dışişleri Bakanlığı uğraşsın, bir şeyler yapsın”dan öteye gidemiyor. Arama motorlarına bir bakın, bu konuda kalem oynatanların büyük bir kısmı Tanınma-Tazminat -Toprak diye 3T talebinden bir kısmıysa 4T talebinden bahseder.

Fransa’da oy kullanabilen Ermeni kökenli seçmenle Türk kökenli seçmen sayısı hemen hemen aynı ama Fransız siyasetçiler kendileriyle daha yakın ilişki kuran, lobi yapan Ermeni kökenli seçmenlerin sesi olmaya ya da partiler aday göstermeye daha yatkındır. 

Türkiye çok uzun yıllar boyunca Avrupa’daki nüfusunu örgütleyemedi. Almanya’ya ilk işçi kafilesi gideli 52 yıl oldu ama Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın mazisi daha 10 yıl bile değil. Yani Türkiye Avrupa’daki nüfusundan kaynaklanan gücünü kullanmayı bile yeni akıl etti.

***

Dünya üzerinde Ermeni soykırımı iddialarını tanıyan bir sürü ülke var. Amerika’da federal tanıma yok ama 41 eyalette soykırım iddiaları kabul edildi. Kurumsal olarak Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu da soykırım iddialarını kabul etmiş durumda. 

Üstelik bu kabullerin en önemlileri 1980 ve 90’larda yaşandı. 2015 bu konuda Türkiye’nin mesai harcayacağı bir konu ama her programında Türkiye’ye saydıran Kim Kardashian’ın programlarını yayınlayıp, resimlerini basarak, talepler 3T mi yoksa 4T mi diye çelişen yazılar yazarak ve Türkiye’de ya da sadece Türkçe sempozyumlar düzenleyerek mesafe alamayız.

1915’te yaşananlara üzülmemek elde değil ama kimse soykırımcı olarak da tanınmayı istemez herhalde...