Hedef belli: rakip yarı saha

Geçen hafta Konya ve Sivas’ın oyun anlayışlarını göz önüne alarak şunu söylemiştim: Beşiktaş kazanır, G.Saray puan kaybeder. Aslında oldu bu, ama yeni bir hakem rezaleti yüzünden Beşiktaş’ın 2 puanı daha çalındı. Rize maçından sonra sert bir eleştiri kaleme almış, ligde az buçuk bir hakem standardı bile olmadığının altını çizmiştim. Bu saçmalığın değişeceğine dair umudum da yok. Dün söyledim, bugün söylüyorum, yarın da söylüyor olacağım büyük ihtimal: “Eyyamcılık, denge gözetme, hinlik, kayırma! Türk futbolunu mevcut konuma bu akıllar getirdi. Ah bu akıllar, daha da dibe çekecek bizi!”

Gelelim işin teknik eleştiri faslına. Biliç’i geldiği günden beri savunuyorum. Birileri şimdi yazacaklarımdan “Savunanlar bile terse döndü, Biliç gidici” sonucu çıkarırsa çok gülerim ve bunu yukarıda andığım akıllara yorarım. Biliç de takım da önemli deneyimler biriktiriyor bu sezon. Bu birikimin daha da anlam kazanması için ŞL’ne doğrudan katılım vizesi çok değerli. Ama bunun yolu skor korumaya yönelik tedbirli futboldan geçmez. Beşiktaş’ın ihtiyacı hücum üretkenliği.Formülü de haftalardır yazıyorum: Olcay, Almeida, G.Töre, Oğuzhan. Sihirli 4’lü. Sakatlık, ceza, aşırı formsuzluk yoksa, bu 4 adın da ilk 11’de yer alması gerekiyor. Ligin boyu iyice kısaldı, yeni formüller bulmak olanaksız.

Konya karşısında 4’te 3 sahada, Töre kulübede. İyi bir ilk yarı oynuyor Beşiktaş, özellikle son çeyrekte. Gol girişimlerinde 7-1 üstünlüğü var. 2. yarının ilk çeyreğinde de fena değil, 2 gol girişimi üretiyor. Ardından dk.62-66 arası Konya’nın üst üste 4 gol girişimi. Dk. 65’te Töre oyuna giriyor. Gol geliyor. Hemen üstüne dk.71’de bir gol girişimi daha. Ve Beşiktaş’ın maçtaki son gol girişimi olarak kalıyor bu. Niye?

Dk.72’de Oğuzhan çıkıyor, ideal 4’lü sadece 7 dakika bir arada oynamış oluyor, yeniden 4’te 3’e düşüyor. Dk.83’te Almeida çıkıyor, hem de iyipres yaptığı dakikalarda. 4’te 2 kalıyor geriye.Kalesinde sadece (o da uzatmalarda) 2 gol girişimi görüyor Beşiktaş, bunlardan biri de gayrinizami gol. Yine de yediği baskı anlamsız. Beşiktaş böyle maçlarda skoru rakip yarı sahada oynayarak koruyacak kapasiteye sahip. Yeter ki bunu başaracak 4’lü bozulmasın. Biliç can alıcı bir deneyim daha yaşadı, bundan çıkardığı sonuçlar sahaya yansırsa Beşiktaş F.Bahçe derbisini kazanacaktır.