Hediyeniz doğa dostu olsun

Doğum günü, Anneler Günü, Babalar Günü, bayram, düğün gibi pek çok farklı bahaneyle birbirimize hediyeler alıyor, sevdiklerimizi mutlu etmenin bir yolunu arıyoruz. Ama onları mutlu ederken doğanın da mutlu olduğundan emin olmamız gerekiyor. Aldığımız tüm hediyeler için geçerli. Hatta tüm alışverişlerimiz sırasında aklımızda bulunması gereken en önemli ayrıntıların başında geliyor. 

HANGİSİ DAHA YEŞİL?

Satın aldığımız ürünlerin doğaya geri dönüşleri bizim için çok önemli olmalı. O yüzden hediyelerin ambalajlarının bile doğada yok olabilen malzemelerden seçilmesine özen gösterilmesi gerekiyor. 

Ürünleri satın alırken, onlarla ilgili her türlü bilgiye ulaşabilecekken, neden geri dönüştürülebilir olup olmadığıyla ilgili herhangi bir bilgi müşteriyle paylaşılmıyor? Talep olmadığı için mi ne dersiniz? Öncelikle bu tür bir bilginin merak edilmiyor oluşunu anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum. Bu sorumluluğun aşılanmamış olması da ayrıca acı bir durum tabii. Hangi malzeme doğaya geri döndürülebilir, bunun için neler yapmak gerekir? Bu bilgileri ısrarla sormak hatta satıcıdan talep etmek gerekiyor.

Mağaza standlarının önünde seçim yapmak için beklerken, sormamız gereken sorulardan biri de: “Hangisi daha yeşil, yani hangisi doğada daha az tahribata sebep oluyor?” olmalı. Bu anahtar soruların alışverişlerimize yön vermesi gerekiyor artık. Her türlü malzemenin yok olma süresini bilmeli, teknolojik ürünlerin elektrik sarfiyatını öğrenmeliyiz. Satın aldığımız tüm ürünlerde kullanılan malzemelerin tehlikeli atık olabilecek element ve bileşikler içermemesine özen göstermeli ve bu bilgileri tüm satış yapanlardan, sorumluluk sahibi, bilinçli tüketiciler olarak istemeliyiz.

Teknolojik atıkların doğaya zararı malum. Elimizden hiç düşürmediğimiz cep telefonları, hepimizin evinde bulunan televizyonlar, her yeni çıkan teknolojiyle pek çok evde yeni modelleriyle yer değiştiriyor. Artık hayatımızın her alanında çok sayıda teknolojik alet kullanıyoruz. Bu aletlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Zamanı geçen, yenisi çıkan ya da bozulan ürünlerin hepsi de doğaya zarar verici atıklar şeklinde birikiyor, birikiyor.

Bu birikimi azaltmak adına siz de küçük bir adım atın, aldığınız hediyelerle bu adımı destekleyin. Yeşil hediyelerle başladığımız bu kampanyayı, yeşil alışveriş hatta yeşil hayat olarak yaşamımıza uygulayabiliriz belki de... Üstelik doğayı, yeşili koruyarak seçtiğimiz ilk hediyelerimizle de sevdiklerimizi daha çok mutlu edebiliriz ne dersiniz?