Helal rýzýk ve baðýþýklýk

Veba dahil, pek çok virüsün Çin merkezli ortaya çýktýðýna ve pandemi oluþturduðuna dair tespitler var. Kuþ gribi, Asya gribi, Ýspanyol gribi, korona... hemen hepsi hayvandan insana ve sonra da mutasyona uðrayarak insandan insana geçen virüslerin yol açtýðý hastalýklar...

Semavi dinlerin insanoðluna neyi yiyip neyi yemeyeceði konusundaki telkinlerini hatýrlayalým; Allah bu konuda bazý sýnýrlamalar getiriyor. “Size helal kýldýklarýmýzdan yiyin ve fakat israf etmeyin” diyor.

“Olur olmaz her þeyi yemeyin” demenin yanýnda ölçülü tükenin anlamýna da geliyor bu uyarý.

Helal rýzýk ayný zamanda “hak ettiðin” demek. Emek verdiðin, ter döktüðün yani...

Ýnsan bedeni, helal rýzka karþý, yani Allah’ýn “yiyin için” dediklerinden hak ettiklerine karþý baðýþýk yaratýlmýþ...

Ýnsanoðlunun baþýna gelen musibetlerle dünya imtihaný arasýndaki illiyeti modern insan ne yazýk ki idrak edemiyor.

Katil griplerle baþ etmenin baþka bir yöntemi yok mu?

Her halde bu soruyu sayýsýz bilim insaný sormuþtur ve hali hazýrda çok sayýda merkezde Covit 19 dediðimiz virüsle ilgili hummalý çalýþmalar yürütülüyordur.

Gribin tarihinde çok büyük salgýn ve ölümler var. Bir taraftan da griple iç içe yaþýyoruz. Yani bu salgýn sürpriz deðildi.

Öyle tahmin ediyorum ki son zamanlarda herkes griple ilgili okumaya baþlamýþtýr. Biraz ürkütücü bir geçmiþ var ortada, kabul etmek lazým. Birinci Dünya Savaþý’ný takiben ortaya çýkan Ýspanyol gribinin 25 milyon ila 100 milyon arasýnda deðiþen sayýda insanýn ölümüne yol açtýðý iddia ediliyor. Korkunç bir rakam gerçekten. 25 milyondan bile az olsun, hadi. Yine de çok ürkütücü. Denilebilir ki o zamanki týp ve saðlýk imkanlarý ile bugünkü karþýlaþtýrýlmaz bile. Evet ama virüsün o zaman kýtalar dolaþma kabiliyeti, bugüne göre çok daha sýnýrlýydý ve yine de milyonlarca insanýn ölümüne yol açtý.

Yani bugün enfekte olabilecek insan sayýsý çok daha fazla.

Covit 19 da týpký Ýspanyol gribi gibi, bir alt soy ve çok hýzlý bulaþma özelliðine sahip. Dünyanýn birden bire alarma geçmesi, olasý kötü senaryolarýn geçmiþte yaþanmýþ olmasýyla ilgili.

Allah muhafaza milyonlarca insanýn patýr patýr öldüðü bir salgýnýn yaratacaðý tahribat, bugün alýnan en sýký tedbirlerin meydana getirdiði durgunluktan ya da yýkýmdan daha beter olacaktýr.

Bu yüzden hiçbir ülkenin sürü baðýþýklýðý lüksü yok.

***

Çin’i unuttuk, Avrupa’yý konuþuyoruz. Dünyanýn en geliþmiþ ülkelerini vurdu bu salgýn. Ýtalya’nýn, Ýspanya’nýn durumu ortada. Avrupa resmen çuvalladý. Covit 19, doðal seleksiyon iþlevi görüyor adeta.

Yaþlý Avrupa kýtasýný gençleþtirir diye bakýyor olabilirler bu salgýna.

Afrika ülkelerinin hýzla enfekte olduðunu düþünün bir de, o zaman ne olacak? Saðlýk sistemine güvenen geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkeler bile mücadelede bu kadar zorlanýrken, doktorun deðil temiz suyun bile lüks olduðu kara kýtanýn kimi yerlerinde bu salgýnla nasýl baþ edilecek? Dünya Saðlýk Örgütü’nün bu konuda bir çalýþmasý var mý? Yoksa ne kadar çok Afrikalý ölürse o kadar iyi diye mi bakýlacak meseleye.

Çin’in uzunca süredir kendi laboratuvarlarýnda grip çalýþtýðý biliniyor. Baþka hangi ülkelerde çalýþma var. Katil griplerle, eve kapanmak dýþýnda bir baþ etme yöntemi bulunabilecek mi? Bunlarla ilgili de kamuoyu bilgilendirilmeli. 

Ekranlarý dezenfekte etmek gerek

Medyanýn iþtahýný dizginlemek zordur. 24 saat korona yayýný yapýlmasý bundan. Fakat içinden geçtiðimiz süreç, sorumlu yayýncýlýðý gerektiriyor. Artýk þu korona yayýnlarýna bir sýnýrlama gelse iyi olacak. Ýnsanlar, sabahtan gece yarýsýna, eve kapanmalarýna sebep olan koronavirüsle ilgili haberleri izliyor. Daha beter moralleri bozuluyor.

Ekranlarý da koronadan dezenfette etmekte fayda var.

Okullarýn açýlmasýný bekleyen veli....

Korona günlerinde sosyal medya üzerinden yapýlan paylaþýmlar hayli arttý. Beðeni alan bir video, bakýyorsun bütün whatsap gruplarýnda dolaþýma giriyor. Bu vesileyle milletimizdeki skeç potansiyeli de açýða çýkýyor.

En eðlenceli olanlar ev halini yansýtan videolar bence. “Hee ben bu heriflan her gün iþe gidiyi diye evli kalabildum ha” diyen Yasemin Sakallýoðlu’na hak veren kadýnlarýmýzýn sayýsýnýn hiç de az olduðunu sanmýyorum.

Ya evde çocuklarýný eðlemeye çalýþan anneler. Evden iþ yerinin iþini mi yapasýn, evde evin iþini mi, yoksa çocuklarýn ekran baþýna oturtup evde okul iþini mi organize edesin? Kadýnlarýn çoðu burnundan soluyor. Okullarýn açýlmasýna en çok onlar sevinecek. Hani þu halaydaki veli gibi. Öðretmenin, öðrencinin, idarecinin rahvan devam ettiði halayda velinin halini görmelisiniz, yerinde duramýyorJ “Okullar açýldýðýnda ben” konulu videoyu izlemediniz mi yoksa.