Her çocuğa bir polis...

Devletin imkanı olsa çocuğunuzun başına onu korumak için polis dikmesini ister misiniz? Sokakta top oynarken, okulda, akraba ziyaretinde yanında hep polis olan bir çocuk sağlıklı bir gelişim gösterip, sağlam bir karaktere sahip olabilir mi? Ekonomik durumu Türkiye’den daha iyi ya da nüfusu az olan ülkeler bile böyle bir yöntem denemedi çünkü bu fikir baştan aşağıya bir saçmalık.

Devlet yasa ve denetimlerle çocukları korumakla yükümlüdür ama tek yükümlü değildir. Bu hafta çocuğa çığlık atmayı öğretmek tavsiyesi çok konuşuldu, “devletin işi tavsiyede bulunmak değil korumak” diye beylik cümleler kuruldu ya, buradan yola çıktım. Başta anne ve babalar sonra aileler çocukları ne sevmeyi biliyoruz ne de onlara kötülüklerden korunmayı öğretebiliyoruz.

***

Çocuğunu sevmeyi bilmemek ağır bir laf ama uzmanları dinleyince içi doluyor.  Uzmanlar diyorlar ki, yakınınız olsa bile kimsenin zorla çocuğunuzu sevmesine, ona dokunmasına izin vermeyin. Buna izin verdiğiniz takdirde çocuk zorla dokunulmayı ya da sevilmeyi olağan karşılayabiliyor.

Ve daha kötüsü çocuklara yönelik bu tarz saldırılar daha çok tanıdık çevreden ve çocuğun aşina olduğu yüzlerden geliyor. 

Bitti mi derseniz, bitmedi. Hepimiz çocuğu popusunu ısırarak severiz değil mi, yapmamak, çocuğun belirli bölgelerinin dokunulmaz olduğunu ilk başta öğretmek gerekirmiş. 

Amerika’da FBI çocuklara nerelerine dokunulmaması gerektiğini bir şarkıyla öğretiyor.

***

Peki bizde devlet ne yapıyor?

Söyleyeyim, internette pedofili hastalarını avlamak için çocuk kimliğinde dolaşan polisleri var bu ülkenin, çocuk pornosu izleyenler için zaman zaman etik hacker’lardan bile yardım alınıp, operasyonlar yapılıyor. 

Daha fazlası yapılmalı, elbette yapılacak ne varsa yapılmalı ama ailelerin de yapması gerekenler var.

Basit bir soru bir markette ya da alışveriş merkezinde sizi kaybettiği takdirde ne yapması gerektiğini, mesela ne yaparsın sorularıyla mesela önce üniformalı amcaların yanına gitmen lazım diye öğretmek çok mu zor? Bir başka öneri, suç işleyenlerin en çok kullandıkları seni annene-babana götüreceğim yalanına karşı. 

Çocuğa oyun gibi bir parola öğretin ve böyle gelen yabancılara parola sormasını öğretin diyor uzmanlar.

***

Çocukları korumanın siyasi kavgası, iktidarı, muhalefeti olmaz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın “Çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin” önerisinden sonra bu konuya da siyaset üzerinden yaklaştık ya, hem pes hem de yazık...