Her çocuk İstanbul'un Muhafızı olsa

50’sini devirmiş bir adam olarak ben de animasyonlarla büyümüş insanlardanım. Animasyon ile hem hayal gücümüz gelişti hem de duygusal yapımız etkilendi. Belki tartışılacak tek tarafı bu öykülerin bizim toplumumuzla bir bağının olmamasıydı. Kendi kültüründen uzak bihaber bir çocukluk geçirdik. İşte bu hafta vizyona giren İstanbul Muhafızları filmi bu eksiklikleri hatırlattı benim çocukluğum adına. İBB iştiraki Kültür A.Ş.’nin ön ayak olduğu bu yarı animasyon yarı normal çekim sinema filmini bu anlamda çok önemsedim. Şimdiye kadar seyrettiğim en iyi animasyon ile normal çekimlerin iç içe geçtiği yerli yapım diyebilirim. Filmin konusu; Patron Ayşe, Gümüşçüler Çarşısı’nı tanıtan bir bölüm yazılmasını isteyince, İstanbul Muhafızları çizgi dizisinin senaristi olan Aslı araştırma yapmak için 72 yaşındaki Veli Dede’nin dükkanına gider ve kendisini büyük bir gizemin içinde bulur. Anlatılanlara göre, İstanbul’un altında saklı kalan bir hazine vardır ve bu hazinenin sırrı gümüş ustalarına emanettir. Dükkan sahibi Veli Dede ise bu gizemin son koruyucusudur. Bu hazine içenlere şifa dağıtan ve yaşlılıktan uzak tutan bir hayat suyudur. Aslı, öğrendiklerinden sonra gizemli bir maceraya atılır. Tabii ki Aslı’nın yanında Mehmet, Zeynep, Elif ve Ali bulunmaktadır. Karşılarında ise kötü karakter Gürgen ve yardımcısı Aziz yer alır. Bakalım bizim yaramazlar İstanbul’un hangi gizemlerini paylaşacaklar?

FİLMİN KÜNYESİ  

Yönetmen: Çağrı Cem Bayraklı

Senarist: Mehmet Barış Günger

Oynayanlar: Funda Güray, Lemi Filozof, Gözde Mukavelat

Yapım: 2018, Türkiye, 90 Dak.

 

VİZYONDAKİLER

Babamın Ceketi

Ferhat ve Aslıhan bir süredir sevgilidir. Ferhat iş bulamadığı için evlenememişlerdir. Aslıhan’ın babası kalp krizi geçirmiş ve ölmeden kızımın mürüvvetini görmek ister. Ferhat’ın bir an önce iş ve para bulması lazımdır. Ferhat’ın babası İbrahim de oğluna iş kurmaya çalışır. 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Müfit Can Saçıntı

Senarist: Müfit Can Saçıntı

Oynayanlar: Müfit Can Saçıntı, Mert Turak, Erkan Can, Elif Nur Kerkük

Yapım: 2018, Türkiye

Aydede

Bekir küçük yaşta babasını kaybeder. Bekir’in annesi Rabia, dedesi İlyas’la birlikte çalışır. İlyas’ın ölümü üzerine Bekir’e dedesinin Ay’a gidip Aydede olduğunu söylerler. Bekir de dedesinin yanına Ay’a gitmek ister. Bu sırada miras kavgasına tutuşan Rabia bir yandan da  platonik aşkı ile uğraşmaktadır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Abdurrahman Öner 

Senarist: Abdurrahman Öner 

Oynayanlar: Ezgi Mola, Bilal Zeynel Çelik, Mehmet Özgür

Yapım: 2018, Türkiye, 97 Dak.

Venom: Zehirli Öfke

Eddie Brock hırslı bir muhabirdir. Sevgilisinin çalıştığı araştırma firmasının sahibinin peşindedir. Eddie, sadece simbiyoz hâlinde yaşayabilen ve adrenalinle beslenen uzaylı bir organizmanın firma tarafından keşfedildiğini ve insan deneklerle birleştirilmeye çalışıldığını öğrenir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Venom

Yönetmen: Ruben Fleischer

Senarist: Scott Rosenberg

Oynayanlar: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze

Yapım: 2018, ABD, 112 Dak.