Her deðer en az ‘3 katýna’ çýkacak

Yazýma baþlamadan bir not düþmemde yarar var; bu yazýyý Ankara-Ýstanbul arasýnda YHT’de yani yüksek hýzlý tren yolculuðumuz sýrasýnda yazýyorum, siz pazar okuyacaksýnýz... Sayýn Baþbakanýmýz durduðumuz alanlarda açýlýþlarý yapacak ve YENÝ TÜRKÝYE bir alanda daha hayata geçecek... Gördüðüm hýz ibresi 255’i gösteriyor. Türkiye’ye hayýrlý olsun. Özellikle “Gayri Milli Burjuva” oluþumunu karayollarý üstüne kuran “Eski Türkiye’nin” yýkýldýðýný gösteren en önemli geliþmelerden biri...

Sevgili dostlarým, geçtiðimiz günlerde yolda bir amca sordu; “evlat Büyük Türkiye diyorlar ya, bana ne yararý olacak?”

Bu soru çok önemli. Türkiye’nin büyümesi kavramsal olarak sorgulanýyor ama özellikle “siyaset ve ekonomi” ile doðrudan ilgilenmeyenler için ne ifade ediyor...

Aslýnda cevap çok basit; “ekonomi 800 milyar dolardan 2-2,4 trilyon dolar arasýna” kadar genleþtiðinde ne deðeriniz varsa “en az 3 katýna” katlarken, birikimi ve varlýðý olmayan insanlarýmýz da “yeni birikim ve mal” sahibi olacak. GSMH genleþecek ve özellikle 10 yýllýk politikalar iyi yönetildiðinde, düzelen gelir daðýlýmý daha iyi bir noktaya gidecek...

Sevgili dostlar, Türkiye “10 yýlda ekonomisini nasýl 3 katýna çýkaracak, ÝMKANSIZ” diyenlere bir not düþmek istiyorum; “geride kalan 10 yýlda 3 kattan fazla büyüme oldu ve gelecek 10 yýl daha hýzlý olabileceði gibi, bu büyümeyi saðlayacak enerji de nükleer santraller baþta olmak üzere, TANAP ve KUZEY IRAK enerji hamlesi ile” saðlanma yoluna girmiþ durumda”!

Bu noktada ana soru þu; klasik büyüme modeli ile “olmaz” diyenlere cevap olarak “daha neler yapýlabilir, yapýlmalý” baþlýðý nasýl doldurulacak?

Kýsaca maddeler halinde olaný ve yapýlmasý gerekenleri tartýþalým;

- KONJOKTÜREL YAPI Ýstanbul’u “finansal akýmlarýn baþkenti” haline getirecek. Nasýl mý ? Dünya üzerinde 1945 sonrasýnda kurulan sistem “ana parçalarý” ile birlikte deðiþiyor ve en önemlisi “yerleþik merkezler” yer deðiþtiriyor. Londra düþerken yerini Ýstanbul alýyor ve gerekli adýmlar atýlabilirse “yeni sistem içinde” New York-Ýstanbul-Þangay-Hong-Kong-Tokyo çizgisi çiziliyor.

- 2001 sonrasý oluþan “tehdit algýlamasý” Ýstanbul’un tahtýný saðlamlaþtýracak ! Nedeni de oldukça net; 2001 sonrasýnda “oluþan tehdit algýlamasý” ile “New York-Londra” hattýndan kaçmaya baþlayan paranýn adresi artýk Ýstanbul... Neden derseniz; Türkiye’nin konumu ve en önemlisi “tarihten getirdiðimiz” gerçeklerimiz, ÖZÜMÜZ... VE YAPABÝLECEKLERÝMÝZ! Özellikle Orta Doðu ve Orta Asya parasý için adres Türkiye.

- Gerekli hukuki düzenlemeleri yaparsak-yapabilirsek, BANKACILIK ve özellikle birilerinin “alternatif bankacýlýk” diyerek küçültmeye çalýþtýðý “katýlým bankacýlýðýnýn” merkezi Türkiye olacak. Önemli soru þu: Merkez olmak için ne gerekli? Her þeyden önce BDDK’nýn iki ayrý sistemi taþýyacak þekilde yapýlandýrýlmasý veya yeni bir yapý oluþturulmasý þart!

- Para transferlerinde MERKEZ olacak. Nasýl mý? Atacaðýmýz adýmlar var. Türkiye, Orta Doðu-Orta Asya ülkeleri baþta olmak üzere para transferlerinde LONDRA’nýn devre dýþý býrakýldýðý “yeni sistemi” kendi özünden çevresiyle birlikte geliþtirmek zorunda! “Biz merkez olduk” deyip hala Ýngiliz’e komisyon vermek öze yakýþmaz, kimse bizi ciddiye almaz! Katýlým Bankacýlýðý bile hala Londra üstünden yapýlýyor....”Türkiye’deki metal piyasalarý” örgütlenerek yapýlmalý...

- Baþbakan Erdoðan’ýn açýkça çaðrý yaptýðý gibi; “TL ZONE”u oluþturmalý ve kendi paramýz üzerinden “periferimizle” iþ yapabilir hale gelmek için adýmlar atýlmalý.

- Avrasya Menkul Deðerler Borsasýný acilen kurmalýyýz ve “periferimizdeki” bütün ülke þirketleri Türkiye’de iþlem görecek þekilde “eðitim-oluþum” politikamýzý düzenlemeliyiz.

- “Faizsiz Enstrümanlarýn” geliþtirilmesi ve vergilendirilmesi ile ilgili yeni düzenlemeler yapýlmalý ve “var olan finansal yapýya haraç vermeden” yeni bir DÜZEN kurmalýyýz!

- Kurulacak yeni fonlar ile; “altyapý yatýrým fonu, yurtdýþý kamu yatýrým fonu, kamu denge fonu” gibi, THY gibi 10 markamýz olmasýný saðlayacak “yurtdýþý þirket alýmlarý ve stratejik yatýrýmlarý” yapacaðýz. 10 yeni markamýz olmadan 2 trilyon dolar üstüne çýkmamýz mümkün deðil.

- Ve en önemlisi; “senin adamýn, benim bürokratým” mantýðýný býrakýp, “vizyon ve bilgi” sahibi insanlarý acilen göreve çaðýrmalýyýz! “Bilgi Temelli Türkiye” esas hedefimiz olmalý!

Sonuç: Türkiye “sen sadece borcunu çevir” algýlamasýna alýþtýrýlmýþ ve Devlet bu algýlama dýþýna çýkýp adým atmayý düþünmemiþ bile. Þimdi borç rasyolarý AB standartlarý üstüne çýkan, dýþ borcu “eksiden net varlýða geçen” bir Türkiye var. Þimdi sýra devletin varlýklarýný halka arzlar ile Türk halkýyla paylaþmak ve devletin dünya genelinde yeni stratejik alýmlar” yapmasýnda...

Son söz: Türk Piyasalarý özellikle son “enerji anlaþmalarý” ile gelinen noktayý bence doðru okuyamýyor. Dünya genelinde gelecek 10-100 yýl için “enerji arz güvenliðini” saðlayabilmiþ, büyüme kabýna “enerji koyabilmiþ” kaç ülke var! Bu gerçek tam idrak edilebilirse, piyasa algýlamalarý ve deðerleri hýzla deðiþebilir... Yaþasýn TAM BAÐIMSIZ GÜÇLÜ BÜYÜK TÜRKÝYE...