Ülkemizde her mevsim farklý türde elmayý rahatlýkla bulabiliyoruz. Ancak birçok kiþi ‘yedikten sonra aþýrý acýktýrýyor’, ‘tadýný sevmiyorum’ veya ‘zaten elimin altýnda kolay buluyorum baþka meyveleri daha fazla yemeliyim’ düþüncesiyle elma yemiyor. En düþük kalorili meyvelerden biri olan elmanýn orta büyüklükte olaný 50 kalori içeriyor. Elmanýn içindeki diyet lifinin çeþidi bazýlarýnda mide asidini daha fazla salgýlatýp acýkma hissi uyandýrabildiði gerçek. Ancak olgun, tatlý elma yerseniz midenize asit salgýlatmadan acýkmayý engelleyebilirsiniz.
Doðal kanser tarayýcýsý
Elmanýn karakteristik tadýný veren tartarik asit yemek ardýndan yenildiðinde besinlerin hazýmýný kolaylaþtýrýr, diþlerde asit yapan maddeleri bloke ederek diþ çürüklerinin de önlenmesine neden olur. Yeþil veya kýrmýzý fark etmeksizin elma bol miktarda kuersetin ve epikateþin adli flavonoidleri içerir. Bu gençlik iksiri maddeleri o kadar yüksek miktarda içerir ki sadece elma yiyerek vücutta zarar veren radikallerden uzaklaþtýrmaya yetecek etkiyi gösterir. Bu nedenle her gün elma yiyene doktor asla uðramaz sözü yerinde bir deyimdir. Elmanýn içinde bulunan çeþitli diyet lifleri baðýrsaða çok kolay yapýþýr ve yiyeceklerin sindirildikten sonra kolona giren zararlý kýsýmlarýný bir detektör gibi tarayýp kanser yapýcý olanlarýný da temizler.
Bol sirkeyle temizleyin
Peki elmadan maksimum fayda almak için ne yapýlmalý? Öncelikle elmayý soymadan kabuklarýyla yemelisiniz. Kesildikten sonra elma dokusunda kahverengileþme oluþur. Bekletilen havayla temas sonucunda elmadaki demir ferik okside indirgenir ve besinden yararlanma miktarý azalýr. Bu zararlý etkiyi yaþamak istemiyorsanýz elmayý doðradýktan sonra çok az su içine limon sýkýn ve elma dilimleri sokup çýkarýn. Elmalarda ilaç kalýntýlarý olabileceði için 1 litre suya 1 çay bardaðý elma sirkesi koyarak en az 2 saat bekletip bol suda yýkayýn. Böylece kimyasal etmenlerden arýndýrmýþ olursunuz. Elmayý buzdolabýnda en az 3 hafta meyve kýsmýnda rahatlýkla depolayabilir, marmelat yapabilir ve keklerinize elma püresi ekleyerek doðal meyve þekeri ile tatlandýrabilirsiniz.