Her mevsim kýrmýzý meyve yiyin

Yaban mersini, böðürtlen, ahududu, çilek, frambuaz gibi kýrmýzý dað meyveleri dondurucuda vitamin deðerini yitirmiyor. Antioksidan deposu meyveler özellikle beyin ve kalbi koruma çemberine alýyor. 

Bazý besinler vücudumuz için ilaç niteliðini taþýr. Kýrmýzý meyveler de bu kapsama girer. Yaban mersini, böðürtlen, ahududu, çilek, frambuaz, minik, lezzetli ve renkli ayný zamanda genel olarak içerdikleri anti-oksidanlarla saðlýðý koruyucu etki gösterir. Ýþte her mevsim yemeniz gereken kýrmýzý meyvelerin vücutta yarattýðý olumlu etkilerden bazýlarý... 

-Beynin yakýtý: Yaþ ortalamasý 70 olan 16 bin kadýn üzerinde yapýlan araþtýrmada, haftada 2 porsiyon çilek veya yaban mersini tüketmenin beyni desteklediði sonucu çýktý.

-Antioksidan deposu: Dondurulmuþ kýrmýzý meyveler vitamin kaybetmez. Finlandiya’da yapýlan bir araþtýrma, kýrmýzý meyvelerin lif içerikleriyle kan þekerini kontrol etmeye yardýmcýolduðu belirlendi. Bu meyveler zengin antioksidan içeriðiyle yaþlýlýk belirtilerini geciktiriyor.

-Parkinsona umut: Nöroloji Dergisi’nde yayýmlanan bir çalýþmaya göre, haftada en az 2 porsiyon kýrmýzý meyve tüketenlerin parkinson hastalýðýna yakalanma oraný yüzde 25 daha düþük.

-Zayýflamanýn anahtarý: Lif ve su izengini kýrmýzý meyveler, yendikleri zaman doygunluk hissi saðlar ve diyet programlarýnda baþarýlý olmak için tatmin olmuþluk-doygunluk hissi oldukça önemlidir. 

-Kanser hücrelerinin savaþçýsý: Son yapýlan çalýþmalar, kýrmýzý meyvelerde bulunan antioksidan öðelerin özellikle kolon kanseri üzerinde oldukça etkili olduðunu gösteriyor. Ýçeriklerindeki ellagic asit ve polifenoller, tümör hücrelerinin büyümesini yavaþlatýcý etki gösterir. Bazý polifenollerse, kanser hücrelerini tamamen yok eder. Bu nedenle renkli ve çeþitli beslenme önemlidir.

Kalbin doðal ilacý

Ahududu, böðürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kýrmýzý meyveler, quercetin içermesi nedeniyle önemlidir. Quercetin anti-oksidan ve anti kanserojen etkilerine ek olarak kardiyovasküler hastalýklara karþý da önemli bir koruma özelliði taþýr. Kalp rahatsýzlýðý riskiniz varsa, meyve (özellikle kýrmýzý meyveler), sebze tüketimine aðýrlýk vermelisiniz.