Her mevsim kırmızı meyve yiyin

Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, frambuaz gibi kırmızı dağ meyveleri dondurucuda vitamin değerini yitirmiyor. Antioksidan deposu meyveler özellikle beyin ve kalbi koruma çemberine alıyor. 

Bazı besinler vücudumuz için ilaç niteliğini taşır. Kırmızı meyveler de bu kapsama girer. Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, frambuaz, minik, lezzetli ve renkli aynı zamanda genel olarak içerdikleri anti-oksidanlarla sağlığı koruyucu etki gösterir. İşte her mevsim yemeniz gereken kırmızı meyvelerin vücutta yarattığı olumlu etkilerden bazıları... 

-Beynin yakıtı: Yaş ortalaması 70 olan 16 bin kadın üzerinde yapılan araştırmada, haftada 2 porsiyon çilek veya yaban mersini tüketmenin beyni desteklediği sonucu çıktı.

-Antioksidan deposu: Dondurulmuş kırmızı meyveler vitamin kaybetmez. Finlandiya’da yapılan bir araştırma, kırmızı meyvelerin lif içerikleriyle kan şekerini kontrol etmeye yardımcıolduğu belirlendi. Bu meyveler zengin antioksidan içeriğiyle yaşlılık belirtilerini geciktiriyor.

-Parkinsona umut: Nöroloji Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre, haftada en az 2 porsiyon kırmızı meyve tüketenlerin parkinson hastalığına yakalanma oranı yüzde 25 daha düşük.

-Zayıflamanın anahtarı: Lif ve su izengini kırmızı meyveler, yendikleri zaman doygunluk hissi sağlar ve diyet programlarında başarılı olmak için tatmin olmuşluk-doygunluk hissi oldukça önemlidir. 

-Kanser hücrelerinin savaşçısı: Son yapılan çalışmalar, kırmızı meyvelerde bulunan antioksidan öğelerin özellikle kolon kanseri üzerinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor. İçeriklerindeki ellagic asit ve polifenoller, tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatıcı etki gösterir. Bazı polifenollerse, kanser hücrelerini tamamen yok eder. Bu nedenle renkli ve çeşitli beslenme önemlidir.

Kalbin doğal ilacı

Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kırmızı meyveler, quercetin içermesi nedeniyle önemlidir. Quercetin anti-oksidan ve anti kanserojen etkilerine ek olarak kardiyovasküler hastalıklara karşı da önemli bir koruma özelliği taşır. Kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, meyve (özellikle kırmızı meyveler), sebze tüketimine ağırlık vermelisiniz.