Anne pilavýnýn vazgeçilmezi baldo, þifa kaynaðý olarak tanýnan siyah pirinç, risottonun þahý arborio... Binlerce çeþidi bulunan pirincin farklý türlerini tanýmaya hazýr olun.
Haydi gelin bugün pilav yapalým ama hangi pirinçle? Osmancýk ve baldonun hakim olduðu mutfaklarýmýzda yerel tohum kýrmýzý kýlçýðý bile unutmuþken bu kararý vermeden önce gelin binlerce pirinç çeþidi arasýndan birkaçýný yakýndan tanýyalým.
YABANÝ PÝRÝNÇLÝ PANCAR SALATASI
Malzemeler: - Yarým su bardaðý yabani pirinç (haþlanmýþ, süzülmüþ) - 3 adet pancar (haþlanmýþ) - 50 gram keçi peyniri - Çeyrek adet kýrmýzý lahana - Sirke - Tuz - Maydanoz - Zeytinyaðý
Hazýrlanýþý: Pancarlarý küp küp kesin. Lahanayý incecik kýyýp pancarlarla birlikte sirkede yarým saat bekletin. Salata tabaðýna bu karýþýmý taban olarak tepeleme yayýp üzerine haþlanmýþ yabani pirinç tanelerini, elinizle ufaladýðýnýz keçi peynirini ekleyin. Üzerine zeytinyaðý gezdirip gerekirse tuz serpin ve maydanozu ekleyip servis yapýn.
Çikolatanýn ustasý
Geçen hafta World Chocolate Masters-Dünya Çikolata Ustalarý Yarýþmasý düzenlendi. Pasta ve çikolatacýlýk sektöründen beþ yarýþmacýnýn çikolatadaki yaratýcýlýklarýný gösterdikleri yarýþmada ‘Doðadan Gelen Ýlham’ temasý iþlendi. Bu heyecan verici yarýþmada Serdar Çakýr, 2015 Türkiye Çikolata Ustasý oldu! Çakýr, kasým ayýnda Paris’te yapýlacak uluslararasý finalde Türkiye’yi temsil edecek.
Baldo Pirinç
Bu þiþko, yarý þeffaf tanecikler profesyonel þeflerin en güzel yemeklerini ortaya çýkarmasýna olanak tanýr ve özellikle de Türk mutfaðýnýn vazgeçilmezidir. Ýyi bir anne pilavý baldosuz baþarýya ulaþamaz. Baldo niþastasý yoðun, glisemik indeksi yüksek, lezzetli bir cins. Bence en güzeli tavuk suyuyla hazýrlanan sade pilavý, tarla domatesiyle yapýlaný veya þehriyelisi! Ama onlara bir rakip lezzet varsa o da Mengen pilavýdýr.
Basmati Pirinç
Pirinç ailesinin ince, uzun, zarif manken kýzý. Kendine has aromasýyla yemeklere kattýðý farklý rayihasýyla özel bir cins. Hindistan, Pakistan ve tüm Arap ülkelerinde de bolca kullanýlmakta. Aslýnda onunla yüzlerce tarif yapabilmek mümkün. Özellikle körili, acýlý, hafif soslu ve farklý yemekler. Basmati denilince yapýlabilecek en basit þeyi seviyorum; bölgesinde klasik bir yemek olan Ýran pilavýný... Sade veya patatesle, þimdi tam zamaný olan taze baklayla hatta kavrulmuþ etle de yapýlabilen bu pilavýn tarifini daha önceki yazýlarýmda vermiþtim. Meraklýlarý arþivden tarayabilir.
Yabani Pirinç
Ýncecik ve upuzun. Elbette bir pirinç tanesi ne kadar uzun olabilirse! Ýsmi yabani de olsa asil bir zarafet barýndýryor. Ta ki suda haþlanana kadar. Haþlandýðýnda biraz çatlayýp patlayabiliyor ama tadý güzel, besin deðeri yüksek. Bu durumda ona mutfakta yer açmak ve uygun yemekler ortaya çýkarmak hiç de fena fikir olmaz. Salatalara uygundur mesela ya da karýþýk tahýllarla piþirmek, kuruyemiþle harmanlamak, balsamik eklemek, sebzeli yemeðini yapmak...
ArborIo Pirinç
Ýtalya’nýn Po Vadisi’nde bulunan Arborio kentinden ismini alan bu bol niþastalý minik taneler, sýcak bir tencerede sývý bir malzemeyle buluþtuðunda kremamsý bir kývam alýyor ve bu risotto yapmak için ideal dokuyu oluþturuyor. Sývýyý emme kapasitesi tüm pirinçlere göre en fazla. Risotto yaparken pirincin lapa olmamasý ama ayný zamanda týkýr týkýr çið kalmamasý da gerekir ki, bu aradaki aný yakalamak hiç de kolay deðil. Bu yüzden risottoyu bence ya en ünlü þeflerden yemelisiniz ya da evde yapmayý denemelisiniz!
Siyah Pirinç
Haþlandýðýnda suya býraktýðý ihtiþamlý mor rengini, sular süzüldüðünde üzerinde de kadife bir pelerin gibi taþýmaya devam eder. Çinlilerin þifa kaynaðý olarak tanýmladýðý siyah pirinç, lezzet olarak biraz buðdayý andýrýr. Tadý gerçekten güzel, özellikle salatalarda çok uyumlu. Haþlayýp süzdükten sonra istediðiniz yemeðe, salataya ekleyebileceðiniz gibi bu pirinçle Türk usulü demleme pilav ve risotto da yapabilirsiniz. Lapa olmaz, daðýlmaz. Yapý itibariyle bol lifli ve mineralli olduðundan saðlýklý gýdalar grubuna alýp bolca tüketebilirsiniz.