Her seviyede profesyonel bir yapım

21. Adana Altın Koza Film Festivali’nde altı ödül kazanan Deniz Seviyesi iki genç kadın yönetmenin başarısıyla öne çıkıyor. Sanki, mekanın ve mevsimin güzelliğinden yararlanan bir lirizm.

21. Adana Altın Koza Film Festivali’nde altı ödül kazanan Deniz

Seviyesi bu hafta sinemalarımızda. Nisan Dağ ve Esra Saydam’a En İyi Yönetmen, Damla Sönmez’e En İyi Kadın oyuncu, Ahmet Rıfat Şungar’a En İyi Erkek Oyuncu, Kyle Woodworth’e En İyi Müzik, John Wakayama Carey’ye En İyi Görüntü Yönetmeni, Özcan Vardar’a En İyi Kurgu ödüllerini kazandıran filmin sorunu alamadığı iki ödülde yatıyor: En

İyi Film ve En İyi Senaryo... Deniz Seviyesi’nde biçim içeriğin önüne geçiyor. Mekanın (Ayvalık) ve mevsimin (yaz) güzelliğinden de doyasıya yararlanıyor.

Deniz Seviyesi, iyi yapılmış, iyi yönetilmiş, iyi oynanmış, iyi görüntülenmiş, iyi kurgulanmış, iyi müziklenmiş bir film; bu dallarda fazlası var eksiği yok. Fakat başarılı olduğu alanlar onu her yönüyle iyi bir film yapmaya yetmiyor. Şık bir film olarak ‘giydiriyor’. Giydirmese, çıplak kalacak kadar konvansiyonel bir öyküyü profesyonelce kotarıyor:Terk ettiği çocukluk aşkıyla yüzleşince evliliği sarsıntı geçiren, karnı burnunda hamile bir kadını Havva misali günahla, şeytana uymakla, bencillikle özdeşleştiren, iki erkeğini ise Meryem’i kurtaran Yusuf misali azizleştiren bir öykü anlatıyor Deniz Seviyesi.

BEĞENMEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Amerikalı kocasıyla birlikte büyüdüğü sayfiye yerine gelen hamile kadın, biraz hormonlarının etkisiyle biraz da terk ettiği çocukluk aşkıyla yüzleşme isteği / korkusu nedeniyle belki de huyu öyle olduğu için tam bir başbelası gibi davranıyor. Soğuk, dalgın, stresli, hırçın, şımarık, bencil adeta sinir krizinin eşiğinde... Kocası ise sabırlı, anlayışlı, uyumlu... Çocukluk aşkı ise adeta mitolojik bir kahraman! Her hareketinden, her bakışından karizma akıyor. Yakışıklı, romantik, becerikli, çocuklarla arası iyi... Her iki erkek de anne olmanın eşiğindeki kadına kıyasla çok daha anaç ve sevecen! Yan karakterler arasında Damla’nın kocasını baştan çıkarmaya çalışan “öteki kadın” kullanılmış ki azizlik mertebesi test edilip onaylansın... Burak ise Damla’nın yeğeninin bacağına yapışan ahtapotu söküp alarak kurtarıcı konumunu pekiştiriyor.

Nisan Dağ ve Esra Saydam’ın mizanseni bu kadar sağlam olmasa kolayca banalleşebilecek duygusallıkta sahnelerle dolu Deniz Seviyesi. Özellikle iki eski sevgilinin yüzleşme sahneleri, Damla’nın pişman ve suçlu, Burak’ın gururlu ve cezalandırıcı olduğu sahneler mizojini sınırında geziniyor. Ama Dağ ve Saydam ne hedeflediklerini iyi hesapladığı, ekibe ve oyuncularına da doğru anlattığı için ortaya çıkan sonuç dengeli ve tatmin edici. İçeriği yüzünden Deniz Seviyesi’ni sevmemek mümkün ama bir film olarak beğenmemek mümkün değil. Bu iki genç kadın yönetmene herhangi bir projetereddütsüz emanet edilebilir, profesyonellikleri Deniz Seviyesi’nin her seviyesinden anlaşılıyor.

Mekanın, mevsimin güzelliğinden yararlanan bir lirizm.

Filmin Künyesi

 

Yönetmen ve senarist:Nisan Dağ, Esra Saydam

Görüntü: John Wakayama Carey Müzik: Kyle Woodworth

Oyuncular: Damla Sönmez, Ahmet Rıfat Şungar, Jacob Fishel, Sanem Öge, Hakan Karsak

Tür: Dram, romantik, komedi

Yapım: 2014, Türkiye