Anadolu’da kadim bir medeniyet, barýþýn çaðrýsý bir þehir... Surlarýnýn üzerindeki altý kapýsýndan M.Ö. 2000 yýllarýndan bugüne Anadolu’nun yaþayan tarihinin, medeniyetlerinin beþiði olmuþ... Kral Kapýsý, Yer Kapýsý ve Aslanlý Kapýsý hâlâ ayakta. Çorum il sýnýrlarý içerisinde Boðazkale kasabasý eski adýyla burasý Hattuþaþ...
Büyük Hitit Ýmparatorluðu’nun kalbi Hattuþaþ, zamanýnda dünyanýn en geniþ alanýna yayýlmýþ, en kalabalýk kentiymiþ. Bin yýl boyunca dünyanýn en büyük kenti olmuþ, Anadolu toplumunu sýnýrlarýnýn içerisinde barýndýrmýþ, farklý milletlere, medeniyetlere yurt olmuþ, ev sahipliði yapmýþ baðrýna basmýþ.
Yýl 2016. Nisan ayý. Büyükelçiler el ele verdiler ve tüm dünyaya barýþýn çaðrýsýný Çorum’dan yaptýlar. Büyük mabetteki ‘Dilek taþý’na konulan eller barýþýn ve huzurun evrensel çaðrýsýydý.
BÜYÜKELÇÝLER ÇORUM’DA
Ülkemizde görev yapan Avusturya, Panama, Küba, Norveç, Polonya, Singapur, Brunei, Endonezya, Bosna Hersek, Ýran, Lübnan, Kenya, KKTC, Meksika, Filipinler, Kongo Cumhuriyeti, Ekvador, Sri Lanka, Güney Sudan, Ýspanya Büyükelçileri ve eþleri Çorum’a hayran kaldý. Baharla birlikte çýkan madýmak otunun lezzetine doyamadýlar.
Çorumda taþ zannettiðiniz her þeyde yaþanmýþlýk var.
Çorum Milletvekili Lütfiye Ýksen Ceritoðlu Kurt’un ülkemizde bulunan Büyükelçilerin ziyaretinden duyduðu mutluluðu ve bölge turizmi ile ilgili duygu ve düþüncelerini þöyle ifade etti: “Hitit medeniyetinin baþkenti Hattuþaþ’ýn UNESCO tarafýndan ‘Dünya Kültür Miras Listesi’ndeki 30. yýlý ve antik kentteki çivi yazýlý tablet arþivlerinin ‘Dünya Belleði Listesi’ne alýnýþýnýn 15. yýldönümü olmasý vesilesiyle Türkiye’de görev yapan büyükelçileri Çorum’da aðýrladýk. Çorum ili sýnýrlarý içinde yer alan Hattuþaþ Antik Kenti 1986 yýlýnda UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alýnmýþ önemli bir kültür varlýðýmýzdýr. Ayný zamanda yine Hattuþaþ’da yapýlan kazýlar neticesinde ortaya çýkarýlan Hitit Çivi Yazýsý Tabletleri de UNESCO Dünya Belleði Listesi’ne kaydedilmiþtir. Dolayýsýyla 2016 yýlý Hattuþaþ için önemli bir yýldýr.
Çorum’un geliþimi için turizmi önemsiyoruz ve turizm için de kültürün yerinin farkýndayýz. Valiliðimizin hazýrlamýþ olduðu program çerçevesinde büyükelçilerimiz için bir dizi etkinlik gerçekleþtirdik. Hattuþaþ ören yeri, Hitit surlarý, Yer Altý Geçidi, Saray ve Tapýnaklar, Yazýlýkaya Açýkhava Tapýnaðý ile Alacahöyük ören yeri ve kültürel zenginliðe sahip müzelerimizi büyükelçilere tanýttýk. Bizim amacýmýz Çorum’un bir turizm destinasyonu olmasý ve sürdürülebilir turizm çalýþmalarý ile yerel halkýn ekonomik kalkýnmasýna katký saðlamak. Kýz Meslek Lisesinin hazýrlamýþ olduðu Hitit kýyafetlerini bir defile ile büyükelçilerin beðenisine sunduk. Ayrýca yine Hititler’den günümüze kadar ulaþmýþ çok önemli yemeklerimiz var. Bu yýl AB Seçkin Destinasyonlar Yarýþmalý Projesinde Gastronomi alanýnda Çorum ilk üçe girmeyi baþardý. Keþkek yine UNESCO Somut Olmayan Miras Listesinde yer alýyor. Kýsacasý Çorum tam bir UNESCO Kültür Kenti. Arkeoloji, kültür, yemek, doða yürüyüþü ve önemli dini þahsiyetlerin ziyaretleri ile her kesimden ziyaretçinin ilgisini çekecek bir þehir. El sanatlarý açýsýndan taþ ve ahþap oymacýlýðýn önemli bir merkezi ve Türkiye’nin en güzel müzelerinden birine sahip. Zamanla geliþmiþ bir sanayi þehri olmasýnýn yanýnda bir turizm destinasyonu da olmasýný istiyoruz ve bu idealimizi gerçekleþtirmek için yoðun mesai harcýyoruz.
BARIÞ VE HUZUR
En önemlisi de dünyadaki savaþlarýn son bulmasý için Büyükelçilerle birlikte Büyük Mabet’teki dilek taþýna ellerimizi koyarak ‘BARIÞ’ diledik. Bölgemizde süren savaþlarýn ve terör olaylarýnýn sürdüðü bir dönemde ‘BARIÞ VE HUZURUN’ ne kadar önemli olduðunu hep birlikte vurguladýk. Özellikle ‘Türkiye’de terör var, gidilemez’ psikolojik baskýsýna ülkemizin güvenlikle ilgili bir sorunu olmadýðýný büyükelçilerle birlikte teyid ettik. Ülkemiz en az Londra kadar, en az Brüksel kadar, en az Paris kadar güvenlidir. Bunun dýþýndaki spekülatif haberler tamamen psikolojiktir. Çorum’da oldukça güzel vakit geçiren Büyükelçiler sadece turizm alanýnda deðil ‘biz ayný zamanda Çorum’un sanayisini de görmek istiyoruz’ dediler. Ülkemizin turizmine sekte vurmak isteyenler algý operasyonlarýyla bu süreci yürütmek istiyorlar. Ancak görünen gerçek Büyükelçilerin bu algýlara itibar etmediði ve izlenimlerini kendi ülkelerine aktaracaklarý yönündedir. Ýnanýyorum ki tam da en çok ihtiyaç duyduðumuz zamanda Çorum’la baþlayan bu etkinlik tüm ülkemize pozitif olarak yansýyacaktýr.”