Grip mikrobu her yýl deðiþerek ve daha da güçlenerek karþýmýza çýksa bile C vitaminine karþý yeniliyor. Modern týbbýn ‘doðanýn mucizesi’ olarak kabul ettiði vitamin, þaþýrtýcý biçimde kýþ sebze ve meyvelerinde bolca bulunuyor.
C vitamini deyip geçmemek lazým. Halk arasýnda soðuk algýnlýðý ve nezle olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonlarýnýn düþmaný olarak bilinen C vitamininin aklýnýza gelmeyecek kadar önemli metabolik olaylar için gerekli özel bir vitamin olduðunu hatýrlatmak isterim. C vitaminini yeterli alamazsanýz beslenmenizde bað dokularýnýzýn da kuvvetli olmasýný saðlayamazsýnýz. C vitamini yetersizliðinde kan damarlarýnýz zayýflamakta ufak darbeler sýnucunda kanamalarýnýz oluþmasý olasýlýðý artmaktadýr.
Baðýþýklýk sistemine doping
Vücudu enfeksiyon ve toksinlerden koruyan C vitamini, baðýþýklýk sisteminde görev yapan immünoglobulin denilen bu özel maddelerin vücutta miktarýný da artýrýr. C vitamini steroid hormonlarýnýn sentezinde görev alýyor ve C vitamini yetersiz olursa vücutta istenmeyen önemli bir olay yani adrenal bez yüzde 270 oranýnda büyüyor. Bu vitaminin en önemli fonksiyonlarýndan biri de besinlerin içerisindeki demir, kalsiyum, bazý B grubu vitaminleri, A ve E vitaminlerinin vücutta daha etkin kullanýmýný saðlamasý. C vitamini demir emilimini arttýrarak depo demirinin kemik iliðine de depolanmasýna yardýmcý oluyor. C vitamini yetersizliði olduðunda kollesterol metabolizmasý da deðiþiyor.
Kýþ meyvelerinde bolca var
Klinik araþtýrmalar C vitamini yeterli alýnýrsa kandaki iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL arttýðý gözlemliyor. C vitamininin bu etkilerini saðlamak için öncelikle doðal yani besinle daha da önemlisi öðünle beraber yenmesini öneriyor araþtýrmalar. Ýþte C vitamininden en zengin olan besin kaynaklarý: Maydanoz, þalgam, asma yapraðý, yeþil sivri biber, kara lahana, karnabahar, ýspanak, çilek, portakal, limoni beyaz lahana, greyfurt, kivi, mandalina, domates ve en fazla C vitamini içeriðiyle kuþburnunu sayabiliriz.