Amerikalýlar ‘money talks’ yani para konuþur lafýný çok sýk kullanýrlar... Bu her zaman geçerli olan bir kavram deðil. Son iki gündür Küresel Ýnsani Yardým Raporu’nu okuyorum. Raporun bir yerinde ‘Baþbakan Tayyip Erdoðan, son 20 yýlda Afrika dýþý bir ülkeden Somali’ye ziyaret gerçekleþtiren ilk lider oldu’ diye yazýyor. Sonra da ‘Somali’ye yardýmda bulunan birçok ülkenin tersine Türkiye’nin yardým kuruluþlarýnýn birçok özel giriþimle birlikte farklý giriþimlerle sahada kendisini daha fazla gösterdiði belirtiliyor.
Para her zaman konuþmuyormuþ demek ki...Zaman ve emek harcandýðý zaman ortaya çok daha önemli sonuçlar çýkýyormuþ...
***
Ýster bir kahvehaneye ister bir kafeye girip, Türkiye en fazla insani yardýmý kime yapýyordur diye sorun.Çoðu kiþi Gazze cevabýný verecektir. Oysa Türkiye’den en fazla insani yardým alan ülke 154 milyon dolarla Pakistan. Sonra Somali geliyor sonra Irak, sonra Libya. Batý Þeria/Gazze’ye, Ýsrail ambargosu nedeniyle yapýlabilen insani yardým sadece 17 milyon dolar.
Ama para burada da konuþmuyor iþte. Orada, açýk hava hapishanesinde yaþayan, fosfor bombalarýnýn hedefi olan insanlarýn yaþadýðý sýkýntýlarý dile getirmek herkesin sustuðu bir dünyada herhangi bir bedele satýn alýnamýyor...
***
Bir baþka önemli veri, Türkiye’den Haiti’ye giden 7 milyon dolarlýk yardým. Büyük bir deprem ardýndan kolera salgýný... Para burada da her zaman konuþmuyor çünkü Türkiye Haiti’ye yardýmý ilk ulaþtýran ülke olmuþtu.
Bir felaketin ardýndan yardýmý ilk ulaþtýran ülke olmak demek, çöle düþen ilk yaðmur damlasý kadar deðerlidir...
***
Küresel Ýnsani Yardým raporuna göre, en fazla uluslararasý yardýmda bulunan ülkeler listesinde Türkiye dördüncü sýrada yer alýyor ama raporun gerisi son derece tatsýz-tuzsuz... Dünya çapýnda insani yardýmlar %8 düþüþ gösterdi. BM’in insani yardým için hedef seçtiði insan sayýsý 2011’de 93 milyondan 2012’de 76 milyona düþtü.
Bütün dünyanýn geriye gittiði insani yardýmda ileriye gidiyor olmak övünç kaynaðýdýr. Ama dünyada, açlýk, zulüm, acýlar sürerken Türkiye sadece para harcamýyor ayný zamanda haksýzlýklara karþý sesini yükseltiyor. Esas övünülmesi gereken de budur...