Herkes akil olmak zorunda

Merakla beklenen ‘akil insanlar’ geçen hafta belirlendi. Kimi ‘akil’ ismine takıldı, kimi de seçilenlere. Oysa küçük detaylara takılmamak gerekiyor, eminim akil insanlar sürece çok ciddi katkılar vereceklerdir. Ancak sürecin tüm yükünü bu insanların sırtına yüklemek de doğru değil.

İşin aslına bakacak olursak herkesin, sürecin tüm taraflarının akil ve sorumlu davranması gerekiyor. Geçilen sürecin zorlukları dikkate alındığında, siyasi partilerden sokaktaki vatandaşa kadar hepimizin birer bilge gibi hareket etmesi şart. Özellikle de kanaat önderlerinin.

Pazar günkü yazımızda sürece muhalefet eden siyasilerin muhalefette ölçüyü tutturmalarının ne kadar hayati olduğunu yazmıştık. Ne var ki hatalar sadece sürece muhalif olanlardan gelmiyor.

Süreç istismar edilmemeli

Özellikle BDP’de mevcut bulunan ve kendisini İmralı’dan çok PKK’daki benzeri bir damara yakın hisseden bir akım süreci fena halde istismar etmeye çalışıyor. Bu grubun süreçten beklentisi terörü ve şiddeti meşrulaştırmak ve terör örgütünü ‘halklaştırmak’. Bir diğer beklenti de PKK’yı Kürtçü, ayrılıkçı bir örgüt statüsünden çıkarıp, Kürtlerin tek temsilcisi haline getirebilmek. Hiç şüphe yok ki böylesine bir siyasi açgözlülük tüm taraflar için trajik sonuçlar doğurabilir.

Buna benzer tehlikeli bir çıkışı önceki gün BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü gerçekleştirdi. Kürkçü konuşmasında bir yandan MHP’yi ‘ihanet’ ve ‘bölücülük’ ile suçlarken, diğer taraftan aynı cümlelerde terör savunusu yapacak kadar ileri gitti:

Kürkçü, “Barış dediğin şeyi, terörün tasfiyesi olarak bize anlatmaya kalkma. Ortada terörist yok isyancı var” derken bence en az suçladığı gruplar kadar tehlikeli bir iş yapıyordu. Elbette 12 Eylül Türkiyesi kabulü imkânsız hatalar yaptı. Ancak hiçbir hata başka bir hatayı meşrulaştıramaz. Sebepler haksızlığa haklılık oluşturmaz. Eğer öyle olsaydı 28 Şubat’tan sonra veya 27 Mayıs’tan sonra milyonların dağlara çıkması gerekirdi.

Nedenleri ne olursa olsun, PKK bir terör örgütüdür. Eğer PKK da terör örgütü değilse terör kelimesinin hiçbir anlamı yoktur. Var mı şu dünyada PKK kadar kanlı eylem gerçekleştirmiş başka bir örgüt? IRA veya ETA terör konusunda PKK’nın eline su dökebilir mi? Lütfen geçmiş kutuları açtırmayınız. Çünkü geçmişin günah galerini açarak varılacak bir yer yok. PKK bir terör örgütüdür, bunca çabanın nedeni de budur. Eğer meşru bir örgüt olsalardı gider TBMM’de otururlardı ve bu yeterli olurdu.

Yeni bir Türkiye için

Eğer demokrasi ve insan hakları üzerine kurulu yeni bir Türkiye inşa edecek isek herkes kendi hatalarına odaklanmalıdır. Ergenekoncu devlet anlayışının tasfiyesini bekleyenler aynı duruşu terör örgütlerine ve kendi hatalarına karşı da gösteremezlerse özlediğimiz ülkeyi bir türlü ortaya çıkaramayız.

Sonuç olarak, eğer tüm yükü Hükümet’e ve 63 akil adama yıkmaya kalkarsak çözüm sürecinde büyük hayal kırıklıkları yaşarız. Siyasi partisiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, medyasıyla, iş dünyasıyla, kısacası tüm Türkiye hep birlikte daha akil olmak zorundayız.