AK Parti’de dün önemli bir toplantý vardý. Baþbakan Erdoðan, Doðu ve Güneydoðu Anadolu bölgelerinin milletvekilleri, belediye baþkanlarý ve il baþkanlarýný Ankara’da topladý. Sabah baþlayan toplantýnýn öðle yemeðiyle bitmesi bekleniyordu, ancak 4,5 saat sürdü.
Bu toplantýlar iki anlama geliyor: Birincisi, yerel seçimlerle baþlayacak, cumhurbaþkaný ve genel seçimlerle bitecek olan 2014-15 yýllarýna yönelik çalýþmalar baþladý.
Ýkincisi, terörle mücadelede, silahlý militanlarý sýnýr dýþýna çekilmeye zorlayan operasyonlarda baþarý saðlanýrken, arkada kalan sivil alan ekonomik geliþme ve demokratikleþme süreciyle doldurulacak.
Toplantýlarýn hedefi, durum tespiti yapmak, AK Parti iktidarý döneminde yapýlanlarý, atýlan adýmlarý ve etkilerini ortaya koymak, boþluklarý belirlemek. Toplanan veriler, gelecek üç yýlda yapýlacak iþlerin belirlenmesi ve planlanmasýnda etkili olacak.
Geçtiðimiz hafta bu bölgelerden seçilen milletvekilleriyle bir toplantý yapýlmýþtý; o toplantý, daha geniþ katýlýmlý bir toplantýyý gerektirmiþ olmalý.
Toplantý için Ýstanbul programýný iptal eden Baþbakan Yardýmcýsý Beþir Atalay’a neler konuþulduðunu sordum. “Çok verimli ve yararlý oldu” diye özetledi Atalay. “Milletvekilleri, belediye baþkanlarý ve il baþkanlarý katýldý. Bölgelerin durumu, çalýþmalar detaylý olarak tartýþýldý” dedi. Bir vurguyu da özellikle yaptý: “Herþey konuþuldu. Söz almak isteyen herkes söz aldý, konuþtu. Herkes herþeyi söyledi diyebiliriz.”
Atalay, bu toplantýlarýn sadece Doðu ve Güneydoðu ile sýnýrlý olmadýðýnýn da altýný çizerken, “Elbette bu bölgelerin hassasiyeti var. Ama tüm bölgeleri benzer toplantýlarla masaya yatýracaðýz” diye konuþtu.
‘Herþey konuþuldu’ ifadesinin içinde sosyal ve ekonomik konular da var elbette. Ama ‘herþey’in daha dar bir ifadeyle ‘terör ve Kürt sorunu hakkýnda her þey’ olduðunu söylemek mümkün.
Silahlý terörle mücadele, terör örgütünün halk üzerindeki baskýsý, KCK yapýlanmasýnýn BDP’li belediyeler üzerindeki baskýsý, para toplamasý ve eylemleri; bunlarýn toplumdaki etkileri; hükümetin demokratikleþme adýmlarý ve terör örgütünün bu geliþmelere karþý propaganda faaliyetleri gibi...
Bu kapsamda terörstlerle kucaklaþan, ‘silahlanýn’ çaðrýsý yapan BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlýklarýnýn kaldýrýlmasýna yönelik süreç de, Uludere olayý da gündeme geldi, konuþuldu.
Baþbakan Erdoðan’ýn söz isteyen herkesi dinlediði ve bizzat notlar aldýðýný, bazý milletvekillerinin çalýþmalarýný ‘rapor’ olarak sunduðunu AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik açýkladý.
Terörle mücadelede yeni -ve akýlcý- yöntem olarak ‘istihbarat, planlama, polis-asker profesyonel birliklerce operasyon’ sürecine girilmesi ‘þahinleþme’ olarak nitelenmiþti. Bugün, bu operasyonlarýn ‘silahlý terörle silahlý mücadele’ anlamýnda olumlu sonuçlar vermesiyle ‘sivil’ alan giderek geniþliyor. Bu da bu alaný kalkýnma ve demokratikleþmeyle doldurma fýrsatý sunuyor. Hükümet, terörle mücadele ile demokratikleþmenin paralel yürütüleceðini açýklamýþtý. Operasyonlarý daha az, demokratikleþmeyi daha çok konuþacaðýmýz bir döneme giriyor olabiliriz.