Ah ah nerede o eski Ramazanlar!” diye baþlayan sohbetler sizin de kulaðýnýza çalýnýyor mu? Asýl sýkýntý ise çevremizde bu serzeniþte bulunan kiþilerin olmayýþý... Çocuklar için eðlencenin bir diðer adý ya Ramazan sofralarý; bu hafta anne baba ve çocuklar için saðlýklý bir iftar sofrasýnda nelerin olmasý gerektiðini yazmak istedim. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmaný Gizem Keservuran’a sordum, önerilerde bulundu: “Sýcak yaz günlerinde uzun süre açlýktan sonra orucu sýcak çorba yerine yöresel olarak ‘soðuk aþ’ da denilen yoðurtlu buðday çorbasýyla açmak, sindirim sitemi florasýný korumak ve mide rahatsýzlýklarýný engellemek açýsýndan hayli faydalý olur. Bol kuru meyveyle hazýrlanmýþ kompostolar da sývý ihtiyacýmýzý yerine koymak adýna iftar sofralarýnda yerini almalý. Ýftar sonrasý içilen bir þiþe maden suyu da mineral dengesini saðlamada bize yardýmcý olacaktýr.”
ET YA DA BAKLAGÝL OLMALI
Ana yemek olarak parça etli yemekler tercih edilmeliymiþ. Domates ve salatalýðýn yaný sýra maydanoz ve dereotlu salatalar da sofrada bulunmalýymýþ. Keservuran, sahurda da peynir yerine tuz oraný düþük çökelek ya da lor tüketilmesini öneriyor. Dört beþ adet de zeytin. Ancak asýl önemli nokta, yoðurt tüketimi. “Yoðurtsuz sofra kurmayýn” diyen Keservuran, hurmanýn da kabýzlýk þikayetlerini azaltmada yardýmcý olduðunu anýmsatýyor.
Anne babalarýn kendileri için hazýrladýklarý iftar sofrasýnda çocuklarýn saðlýðýný ve ihtiyaçlarýný da unutmamasý gerekiyor elbette. Yaz günlerinde çocuklarýn sývý ihtiyacýnýn karþýlanmasý önem taþýyor. Büyüme çaðýndaki çocuðun en temel ihtiyacý doku yapýmýný artýrmak, kas kütlesi ve kemik geliþimini saðlamak için gerekli olan protein. Dolayýsýyla iftar sofrasýnda çocuklar oruç tutsa da tutmasa da ýzgara et ya da ev yapýmý köfte olmasý öneriliyor. Etin olmadýðý akþamlarda da kuru baklagil tüketilmesi gerekiyor. Oruç tutan çocuklar için Keservuran’ýn önerileri þöyle: “Orucunu su ile açýlmalý ve 2-3 adet hurma tüketmeli. Hurma, yüksek vitamin, mineral, enerji içeriðiyle günlük gereksinimin bir kýsmýný karþýlar. Meyvelerin hoþafý yapýlmalý. Eðer çocuðumuzun kilo problemi yoksa taze sýkýlmýþ meyve sularý vitamin ve sývý ihtiyacýný karþýlamak adýna doðru tercih.”
Serin bir öneri
Sýcak havayla baþ edebilmek için soðuk içecek gibisi yok. Ýþte Keservuran’dan hem lezzetli hem de saðlýklý otlu ayran tarifi...
Malzemeler: 300 mililitre ayran veya 200 gram yoðurt, 1 þiþe maden suyu, herbiri bir tutam taze nane yapraðý, maydanoz, reyhan, fesleðen, dereotu. 1/3 çay kaþýðý toz zencefil. Yapýlýþý: Taze otlarý ince ince doðrayýn. Ayran, soda ve otlarý iyice karýþtýrýn, blenderdan geçirin. Malzeme miktarlarýný artýrýp 2-3 içimlik de hazýrlayabilirsiniz. Otlu ayraný cam sürahide buzdolabýnda saklayýn. Bu fonksiyonel içecekle vitamin, mineral, sývý ve kalsiyum ihtiyacýný ayný anda karþýlayacaksýnýz.
ANNENÝN AJANDASI
Mobil güvenlik rehberi
Türkiye Bankalar Birliði (TBB), ailelere yardýmcý olabilmek için cep telefonlarýna ücretsiz olarak indirilebilen ‘Çocuklarý Kazalardan Koruma ve Ýlk Yardým Rehberi’ hazýrladý. Rehberde çocuklara yapýlacak ilk yardým müdahaleleri resimlerle anlatýlýyor.
Ýki dili birden olsun
Ýki yaþýnda bir çocuðun beþ dili konuþabilme yeteneðini göz önüne alarak yola çýkan Helen Doron Etiler Þubesi, bu süreçte yaz okuluna giden çocuklara Ýngilizceyi ana dili gibi öðretmeyi hedefliyor. ‘Doron Erken Ýngilizce’ adlý eðitim programý kapsamýnda 4-10 yaþ çocuklarýn eðlenceli ve ilginç aktiviteler yoluyla Ýngilizceyi öðrenmesi amaçlanýyor. Tel: (0212) 284 31 99