Herkesin derdi aþýk olmak

Sev Beni filmi, Türkiye-Ukrayna hattýndaki bir aþký konu alýyor. Filmin yönetmen çifti Mehmet Bahadýr Er ve Maryna Er Gorbach ile baþrol oyuncusu Viktoria Spesivtseva’ya göre herkes ‘Bir sevgi arayaþýnda...’

Türk sinemasý bir endüstri olmaya çabalýyor. Artýk bir ülke sinemasý olarak toplumsal problemlere karþý daha doðru ve çabuk tepkiler vermeye baþladýk. Mesela gösterimdeki filmlerden Sev Beni, Türkiye-Ukrayna hattýný, hem Türk erkekleri hem de Ukraynalý kadýnlarýn gözünden karþýmýza getiriyor. Filmin baþarýsýnýn perde arkasýnda, iyi bildikleri bir dünyayý anlatan yönetmen çift Bahadýr Er ve eþi Ukraynalý Maryna Er Gorbach yatýyor. Viktoria Spesivtzeva’nýn oyunculuðu da filme ayrý bir renk katmýþ.

-Sizi bu hikayeyi yazmaya iten þey ne oldu?

Mehmet Bahadýr Er: Biz karakter temelli yazýyoruz. Evlenme sürecinde bir sürü þeye tanýk olduk.Bu tip þeyler yaþayan karakterler birikti. Sonra biz o karakterleri birbiriyle iliþkilendirmeye baþladýk. Ve temelde þunu farkettik, aþk meselesi... Orada bir sevgisizlik var, burada da bir sevgisizlik var. O da bir sevgi açlýðýna dönüyor bir süre sonra. Temelde herkes aþýk olmak istiyor ve onu aramaya çalýþýyor. Biri parada buluyor, biri kadýnda buluyor, biri erkekte buluyor, biri arabayla buluyor. Onu anlatýrken hikaye evrildi.

ÖZÜR DÝLERÝM KIZLAR, O BENÝM EÞÝM!

-Sizi bu projede yer almaya ikna eden þey neydi?

Viktoria Spesivtzeva: Hikayeyi sevdim ama daha daha çok Sasha karakterini beðendim. Ayrýca içinde anneyle iliþki, sevimsiz hayat, korku gibi birçok farklý tema da var. Onu çok beðendim. Kayýp bir sevgiyi bulmaya çalýþan bir kadýn. O çok yakýn ve ilginç geldi.

-Filmde Ukrayna’ya giden otobüsteki erkeklerinin o zavallýlýðý, o insaný soðutan halleri güzel verilmiþti. Oyuncu muydu onlar?

Maryna Er Gorbach: Ýnþaat çalýþanlarýydý. Onlar Kiev’de çalýþýyorlar, köprüler yapýyor. Biz Türklere benzer insanlar olsun istemedik.

M.B.E: Kazak, Azeri gibi farklý ülkelerden insanlar... Türk deðiller.

-Baþka örneði var mýdýr bilmiyorum ama filmde üç yönetmeni birden oyuncu olarak ilk kez bu filmde gördüm. Murat Þeker ve Maryna Er Gorbach hep birlikteydiniz, çekimlerde neler yaþandý?

MARYNA ER GORBACH: Çok komik bir þey oldu gece kulübünde. Sahneyi çekiyoruz, figüran kýzlar küfredip duruyorlar Bahadýr’ýn arkasýndan! Bir sustum, iki sustum sonunda ‘Özür dilerim kýzlar, o benim kocam’ dedim.

M.B.E: O grubun bir kýsmý oyuncu, bir kýsmý oyuncu deðildi. Bir kýzý tutup çektiysem onu bir daha çekmem gerekiyor. Kýz da kaçýyor sürekli. Karaktere yardýmcý oluyor tabii bu, kýz da üstüne alýnýyor.

50 YAÞINDAKÝ ÇOCUKLAR

-Siz biri Ukraynalý diðeri Türk olan yönetmen çiftsiniz. Senaryo yazým aþamasýna bunun nasýl bir etkisi oldu?

M.E.G: Bu bizim ikinci filmimiz. Ýlk filmde Bahadýr senaryoyu yazdý. Bu filmde Bahadýr senaryoya Rusça eklemeler yapmak zorunda kaldý. Tercüme yaparken çok beðendim senaryoyu, öyle olaya dahil oldum. Ýki farklý ülkeden geldiðimiz için bu ülkelerin özelliklerini doðal olarak biliyoruz. Türk anneler çocuklarýna 50 yaþýnda bile olsalar hala ‘Aman düþmesin. Aman üþümesin’ diye bakýyor. Güzel bir þey ama bir yandan da sanki özgür olduklarýný kabul etmiyorlar bazen. Bizde tam tersi, tamamýyla býrakýyorlar, o da normal deðil.

Bu bana çok kontrast geldi. O kontrastta iki karakter kurduk.

-Bu filmin ne kadarý sizin, ne kadarý Maryna Er Gorbach’ýn?

M.B.E: Basýn bültenimizde de, katalogda da birinci yönetmen Gorbach. Ben onun iþini kolaylaþtýracak þeyleri yaptým.

Ýyi eðitimli kaliteli insanlar da  var

-Film Ukrayna’da da gösterigösterildiðinde tepki çekmesinden korkuyor musunuz?

VIKTORIA SPESIVTSEVA: Filmin sosyal bir temasý var. Ukrayna’da çok iyi eðitim almýþ, çok kaliteli insan da var. Herkes güzel hayallerle baþlýyor ama iþ hayatýnda bunlarýn hepsinin karþýlýðýný alamýyorlar. Ülkenin sisteminde bütün yollar herkese açýk deðil. Hayalleri büyük olanlar daha sonra çok acý çekiyor. Hayat kadýnlýðýný seçmekse bu eðitimli kadýnlar için bir tür intihar gibi.

Mehmet Bahadýr Er: Ýntihar eden insan sayýsý, trafik kazasýnda ölenlerden fazla.

VIKTORIA SPESIVTSEVA: Politika konuþmak istemiyorum ama böyle bir durum var. O sahneler zor sahneler ama gerçek sahneler. Bazý sahnelerin Ukrayna’da da göstermek lazým...

Mehmet Bahadýr Er: Filmi izleyen 60-80 yaþýnda insanlar filme aðlamýþ. Ama politik olan insanlar filmi izledikten sonra ‘Aman bizde öyle bir þey yok’ diye tepki gösteriyor.