Heybetli bir isim: Ýsmail Hakký Karadayý!

28 Þubat darbesi, adýný o tarihte yapýlan MGK’dan alýyor, ancak görsel hafýzalara 24 gün önce, 4 Þubat 1997’de Ankara Sincan’da yürüyen tanklarla kazýndý.

1997 Türkiyesi’nde internet gazeteler tarafýndan kullanýlýyordu. O günlerde neler yapýldýðý, konuþulduðu, 28 Þubat MGK’sýna yönelik haberlerin nasýl üretildiði, sonra askerler tarafýndan nasýl kullanýldýðýný okumak mümkün.  Ayrýca, ilerleyen yýllarda dönemin aktörlerinin ‘kahramanlýklarýný’ anlattýklarý kitaplar ve röportajlar da internette var. O günleri yaþamayan gençleri her þeyi öðrenebilecekleri kaynaklara sahip.

Sadece ‘tank’ konusunda bile, en azýndan, dönemin ‘iki numarasý’ Genelkurmay Ýkinci Baþkaný Çevik Bir’in, tanklarýn yürütülmesini ‘Demokrasiye balans ayarý’ diye nitelediðini biliyorlar.

Ya da ‘gölge bir numara’ diye bilinen dönemin Deniz Kuvvetleri Komutaný Güven Erkaya’nýn, Sincan’da tank yürütülmesinin bir ‘plan’ olduðunu anlattýðý þu sözlerini: “Bu, böyle devam edemezdi. Genelkurmay’da Kara Kuvvetleri Komutaný Hikmet Köksal ve Çevik Bir paþalarla bir araya geldik. Ne yapacaðýmýzý konuþtuk. Hikmet Paþa, ‘Hükümetin bir þey yapacaðý yok, bizim bir þey yapmamýz lazým. Ben Genelkurmay Baþkaný’nýn da emrini alýp planlanmýþ bir program tahtýnda tatbikata katýlacak tank birliklerini Sincan’dan geçirterek gönderirim’ dedi.”

Neymiþ; Kara Kuvvetleri Komutaný, “Genelkurmay Baþkaný’nýn da iznini alarak tanklarý Sincan’dan geçiririm” demiþ.

Bunlarýn bilinmedik yaný yok deðil mi?

Bazýlarý için öyle deðil...

Örneðin, dönemin Genelkurmay Baþkaný Ýsmail Hakký Karadayý. Heybetli bir isim...

Dün mevcutlu olarak savcýnýn karþýsýna çýkarýlan Karadayý’nýn ifadesini henüz bilmiyoruz, ancak TBMM Darbeleri Araþtýrma Komisyonu’nun 28 Þubat Alt Komisyonu’nda sorulara verdiði cevaplarý biliyoruz:

‘Postmodern darbe’ ne demek?:“Postmodern darbe ifadesini kullanan (Çevik Bir) fevkalade aptalca bir ifade kullanmýþtýr. Hani bazý insanlar vardýr, ileri çýkmak, önde görünmek þeyi...”

 

Batý Çalýþma Grubu nedir?: “Ýsmini dahi ben tam net þey yapmýyorum. (Araya giren CHP’li üye imdada yetiþip ve ‘Batý Çalýþma Grubu diye bir grup yok’ deyince) Batý Çalýþma Grubu diye bir grup yoktu. Ben bilemiyorum. Samimi söylüyorum bilemiyorum.”

Tanklar neden Sincan’da yürütüldü?:“Aslýnda bu tanklarýn yürüyüþünden benim haberim yoktu. Sonra öðrendim ki tanklar oradan geçer ve Askerî Havaalaný var ya, oranýn NATO’yla irtibatý olurmuþ, zaman zaman oraya gider eðitim yaparlarmýþ. Tanklar o gün geç gitmiþ. Biri arýza yapmýþ. Bana anlatýlaný söylüyorum.”

Sorumluluk alanýyla ilgili ‘...miþ’li konuþan bir Genelkurmay Baþkaný... Türkiye’nin 10 yýlýný yutan sürecin sembol harekatýnýn sorumluluðunu, ‘öne çýkma hýrsýna kapýlmýþ aptalca laflar söyleyen’ astlarýna yýkan bir Genelkurmay Baþkaný...

Sözlerine de “85 yaþýndayým...” diye baþlamýþ. Bir ‘pir-i fani’yi sorguya çekmiþler!..

Bir alýntý da terörle mücadele eden ordunun baþýndayken Kürtlere nasýl ilgi gösterdiðiyle ilgili: “Askerlere ‘yanýnýza fazladan aspirin alýn, operasyondan dönerken köylere býrakýn’ emri verdim”...

Nasýl halký kazanma fikri ama!..

Aspirin tedavisi...

Çevik Bir, cezaevinden “Patron oydu, onu da alýn” diye baðýrýyor.

Patronun ya hiçbir þeyden haberi yok ya da kendini kurtarmaya çalýþýyor.

Her iki halde de o günlerde iþgal ettiði/ettikleri koltuk/lar adýna üzüntü verici.

Bu arada, üzüntü ve öfke doðuranlar listesine, bugünlerde “Biz ümüklerini sýkacaktýk ama Demirel engelledi” diye yeniden ortaya çýkan bazý 28 Þubat ‘maðdurlarý’ da girmeye baþlayacak yakýnda.

Dönemin Cumhurbaþkaný Süleyman Demirel de “28 Þubat’ta darbeyi Demirel engelledi” diyenleri çok seviyor bugünlerde. Kendi demiyor; ya biri “Hangi darbeyi” diye sorarsa!

Ýlgisiz ama televizyonda Karadayý diye bir dizi var. Delikanlý adam!..