Hibrit habercilik

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte insanların hayatında çok büyük değişiklikler oldu. İnternet büyük ve radikal dönüşümü de beraberinde getirdi. Bazı alanları tamamen değişime itti bazılarını ise kendini güncellemeye zorladı.

Teknolojinin en çok domine ettiği platformların başında yayıncılık geliyor. Özellikle de televizyon yayıncılığı. Televizyon gerçekten bambaşka bir yere gidiyor. İnteraktif, çok seçenekli ve renkli bir platforma dönüştü eğlence kutusu.

Ama ben daha çok ilgilendiğim televizyon haberciliğine dair birkaç bir şey yazayım. Televizyon haberciliğinde bence moda deyimle “HİBRİT” dönemine geçişi yaşıyoruz. Yani klasik standartlarda üretilen televizyon haberi ile dijital habercilik iç içe geçiyor.

Biraz daha açayım. Bir muhabir ve kameraman sahaya çıktığında artık iki farklı formatta haber toplayacak. Hem görsel hem de yazılı. Yani haber iki farklı formatta hazırlanacak. Televizyon ve dijital formatta. Çünkü televizyon izleyicisi ile dijital takipçi aynı haberi farklı formatta talep ediyor. Dediğim gibi bu bir geçiş süreci. Bence birkaç yıla kalmaz haber üretimi “HİBRİT”leşecek. Yani dijital versiyonu ve klasik versiyonu aynı pakette sunulacak. Kim hangi şekilde isterse öyle haberi izleyecek.

DAEŞ maymuncuğunu medya görmüyor mu?

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Suriye’den çekileceğiz” açıklamasının ardından bölgede bir hayli ilginç gelişmeler yaşanıyor. Tüm uğraşlara rağmen çekilme kararlığını sürdüren Trump’a baskı farklı yönlerden devam ediyor. Çabalar şu ana kadar sonuç vermiş değil. İleride ne olur bilemem. Umarım bu karar değişmez ama Trump’ı etkilemek için binbir yolu deneyenler başarılı olamayınca kışkırtıcı yöntemlere başvurmaya başladı.

Terör örgütü PKK/YPG’nin ABD ile birlikte kontrol ettiği bölgelerde birden bire DAEŞ bombaları patlamaya başladı. Geçtiğimiz hafta Münbiç’te dün de Haseke’de ABD/YPG konvoylarına bombalı saldırı düzenlendi. Amaç çok net bence; Trump’ı çekilme kararından vazgeçirtmek. Şimdilik bu plan işe yaramıyor.

Ancak bu saldırıların ardından bazı haber kanallarının verdiği editöryal tepkinin tartışılması gerektiğini düşünüyorum. İki saldırıyı da dakikalarca SON DAKİKA yayınları ile vermenin Türkiye’nin yararına olmadığı kesin. Kimin işine yaradığını da siz okuyucuların taktirine bırakıyorum. Haber merkezlerindeki meslektaşlarım sıcak haberin iştahıyla yüklendikçe yükleniyorlar ama bazen bir durup nefes almak, düşünmek gerekiyor: Ben bu gelişmeyi neden ve nasıl veriyorum, kimin değirmenine su taşıyorum, birilerinin istemeyerek de olsa propagandasına alet olur muyum?

*Hibrit: melez ya da iki farklı türün aynı bünyede olması anlamına gelir.