Hibrit Savaþ'ýn gölgesinde

Ýran'ýn sýnýr ötesi milisleriyle ABD unsurlarý arasýnda çatýþmalar iyice arttý.

Ürdün'ün kuzeydoðusunda düzenlenen ÝHA saldýrýsýnda 3 ABD'li askerin öldüðü, 25 askerin de yaralandýðý duyuruldu.

ABD Baþkaný Joe Biden, saldýrýnýn Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren Ýran destekli militan gruplar tarafýndan gerçekleþtirildiðini açýklarken, yardýmcýsý Kamala Harris, "Terörizmle mücadeleye devam edeceðiz ve tüm sorumlulardan hesap soracaðýz." ifadesini kullandý.

Gazze'de yaþananlarýn ilk sýçrama tahtasý Lübnan. Suriye ve Irak sahasý ise yine vekâlet savaþýnýn sürdüðü alanlar. Belucistan ve Güney Kafkasya olasý sýçrama alanlarý.

Irak, yaþadýðý bunca sivil ölümünün ve badirenin ardýndan tekrar bir çatýþma alanýna döndü. ABD ve Ýran unsurlarýnýn karþýlýklý saldýrýlarý devam ediyor.

ABD, Haþdi Þabi gruplarýný Irak'ta bombalarken Baðdat hükümeti ülkenin yaþayacaðý kaostan rahatsýz. KDP hattýndaki Erbil'de bir iþ adamýnýn evini füzeyle vurduktan sonra, evin Mossad ajanlarý tarafýndan kullanýldýðýný iddia eden Tahran yönetimi, yaptýðýndan hiç piþman deðil.

Þüphesiz bölgede olup bitenler küresel Hibrit Savaþ'ýn yansýmasý. Tarihsel birikimlerimize nazaran, yeni Hibrit Savaþ'ý Gürsel Tokmakoðlu uzun zamandýr gündemde tutuyor. Çok boyutlu Hibrit Savaþ'ý anlamak ve izdüþümünü takip etmek hiç de kolay deðil.

Taraflar arasýnda Suriye'de açýlan cephe Ukrayna'da geniþlemiþti. Þimdi Lübnan, Irak ve Yemen vekâlet savaþlarýna sahne oluyor.

ABD, Ýran'ý hedef alýrken hem Körfez ülkelerini hem de Ýsrail'i rahatlatmak istiyor ancak asýl mesele Ýran-Çin, Ýran-Rusya iliþkisini zedelemek.

Ýran'ýn hem yakýn çevresinde hem de Yemen'deki varlýðý ise yalnýzca Tahran'ýn aklý deðil. Ýran vekil savaþçýlarýný Pekin ve Moskova'nýn sessiz desteðiyle ayakta tutabiliyor.

Çin'in petrole baðýmlýlýðý tartýþýlamaz. Dünyanýn üretim devi Pekin, petrol konusunda Rusya, Körfez ülkeleri ve Ýran'a muhtaç. Çin'in yerine Hindistan'ý palazlandýrmak isteyen küresel sistem, petrol üreticilerini kontrol etmek, hedefine ulaþmak için petrolün alýcýsýný deðiþtirmek zorunda.

Bölgemizde yaþanan etnik ve dini çatýþmalar sadece yerel bahaneler. Dünya ticaretini ve enerji ithalatýný takip ettiðimizde kavganýn sebebi açýkça görünüyor.

Bugünlerde Irak'ta ve Suriye'de yaþanacaklar Türkiye'nin olup bitenlere seyirci kalmadýðýný, sahadaki etkisini gösterecek. Sahada yerel ittifaklar ve tarihsel birliktelikler bir kez daha hatýrlatýlýyor.

Ankara'nýn sessiz ve derin planlarý var. Ýsveç kararýnýn kolay verilmediðini burada vurgulamýþtýk. Son günlerde yaþanan ziyaret trafiði bize þimdi yazamayacaðýmýz ama yakýnda tanýk olacaðýmýz önemli dönüþümlerin habercisi.