Hiç”in tasavvuf kültüründe bir karþýlýðý var. Nefsi “hiç” haline getirmek, bir terbiyevi süreç gerektiriyor.
Ama bir baþkasýna yönelik “Hiç” haline getirme tavrý, Ýslam’ýn benimsemediði bir tavýr.
Hükümet - Camia iliþkisinde gözlemlediðim “Hiçe indirgeme” tavrýna iþaret etmek istiyorum bugün.
Hocaefendi’nin mülakatýna yansýyan görüntüye bakýldýðýnda da, Camia tabanýna intikal ettirilen söyleme bakýldýðýnda da, Baþbakan Erdoðan’ýn yoðun biçimde küçümsendiði ve bitirildiði izlenimi ediniyorsunuz. Camia dünyasýnda üstüne çizgi çekilmiþ bulunuyor Baþbakan’ýn.
Gerek Hocaefendi’nin Wall Street Jurnal ve BBC gibi uluslararasý medyaya verdiði demeçler, gerek, Today’s Zaman gibi içerden yayýn kuruluþlarýnýn dýþarýya taþýdýðý Erdoðan’la ilgili negatif mesajlar ve gerekse, Hizmet’in farklý ülkelerdeki baðlýlarýnýn yaydýðý bayaðýlaþtýrma çizgisi, uluslararasý planda bir “meþruiyyet krizi” çýkarma hedefini ortaya koyuyor.
Buna karþýlýk veren belli lobi çevreleri ve Washington Post, New York Times gibi yayýnlar da bulunuyor. Amerika’da ýsrarla Obama’ya “NATO bile tehlikede, þu Erdoðan’a bir ders ver” çaðrýlarý yapýlýyor ve içerde Hizmet medyasý bunlarý Türkiye’ye pazarlýyor.
Ama bu yetmez.
Tayyip Erdoðan’ý içerde bitirmek için bu yetmez.
Hala kamuoyu yoklamalarýnda Erdoðan’ýn halkýn yüzde 50 desteðine sahip olduðu sonuçlarý çýkýyor.
Geçtiðimiz cumartesi günü, Haliç Kongre Merkezi’nde, içinde her renkten muhafazakar temsilcilerin bulunduðu ortamda, Hükümet - camia geriliminde, muhafazakar camianýn nerede durduðunu bizzat gözlemledim. Evet, çok açýk ki, Erdoðan’ýn arkasýnda çok çok geniþ bir muhafazakar toplum desteði var. Yapýlan konuþmalar, ayný zamanda muhafazakar toplum kesimlerinin, yaþanan gerilimde Hizmet camiasýna çok mesafeli durduðu gerçeðini gözler önüne seriyor. Yani Hizmet camiasý son gerilimde sadece Tayyip Erdoðan’la problemli hale gelmemiþ, çok geniþ bir muhafazakar dünya ile de ayrý dünyalara düþmüþ.
Ne olacak bu iliþkiler yarýn?
Camia, Erdoðan’ý seçimlerde de “Hiç”lemek gibi bir yola girecek muhtemelen.
Nasýl sonuç alýnacaðýný, 30 Mart’ta göreceðiz.
Bence görülecek olan, Hizmet’in görmek istediði olmayacak.
Yani toplum Tayyip Erdoðan’ý “Hiç”e indirgemeyecek.
Evet o zaman ne olacak?
Bugün benimsenen dilin, yarýnlarý da karartacaðýný unutmamak lazým. Ve diyelim, daha epeyce süre bu ülkede söz sahibi olacak bir Tayyip Erdoðan’la boðuþma yükünü kitlelere taþýtmamak lazým.
Peki þunu da soralým:
Acaba Hizmet hareketi “Hiç”e indirgenmeli mi?
Þu anda Hükümetin “paralel yapýyý tasfiye” gibi bir operasyonu yürüttüðü açýk.
Acaba bu operasyon, tüm Hizmet hareketinin kökünün kazýnmasý istikametinde mi seyretmektedir, ya da seyretmelidir?
Böyle bir yöneliþi saðlýklý ve doðru bulmam, öncelikle bunu belirtmeliyim.
Anlýyorum, þu anda Hizmet sözcüleri, bir tür “kök kazýma” algýlamasý içinde hareket ediyor ve gerilimi en yüksek dozda sürdürerek, kýran kýrana bir savaþ iklimi içindeymiþ görüntüsünü veriyor. Hükümet cenahýndan veya tabandan böyle bir savaþ dilinin yansýtýldýðý da bir vakýa.
Ama, Hizmet hareketinin yurt içinde - yurt dýþýnda “pozitifler”inin ihmal edilmeyecek ölçüde olduðunu bizzat bu hükümetin en önde gelenlerinin, mesela sayýn Baþbakan’ýn, sayýn Arýnç’ýn ifade ettiklerini biliyoruz. Bence o sözler yanlýþ deðildi. Hizmet camiasýnýn içerde - dýþarda, eðitime, yani insana yatýrýmý önemsiz deðildi. Hükümetlerin, dýþarda Türk okullarýný korumalarý yanlýþ deðildi.
Tabii þu sorulabilir:
- Bu eðitim politikalarý ve insana yatýrým, hep paralel yapý oluþturacaksa onu ne yapmalý?
Türkiye’de devlet - toplum iliþkilerindeki problemli durumdan kaynaklanan, böyle “paralel yapý” arayýþlarý her zaman ve çok farklý toplum kesimleri nezdinde olagelmiþtir. Burada toslaþmanýn, muhafazakar bir siyasi kadro ile muhafazakar bir sivil toplum yapýlanmasý arasýnda ortaya çýkmasý iþin en dramatik yanýdýr. Her iki yapýnýn birbiriyle uzlaþma dili bulamamasý ayrýca dramatiktir.
Türkiye bugüne kadar birbirini “Hiçe indirgeyen” onlarca operasyona tanýk olmuþtur.
Diyorum ki bir “Basiret” gösterilmeli ve bu çýkmaz yoldan çýkýþ mümkün hale getirilmelidir.
AÇIKLAMA: [email protected] adresi kullanýlarak benim adýma muhtelif yerlere elektronik postalar gönderildiðini öðrenmiþ bulunuyorum. Söz konusu e-mail adresi þahsýma ait deðildir. [email protected] ve [email protected] adresleri haricinde herhangi bir elektronik posta adresi kullanmamaktayým. Okuyucularýmýn bilgisine...