Sütün kemik saðlýðý üzerindeki olumlu etkisini bilmeyen yok. Ancak bu süper besinin asýl etkisi kalp saðlýðý üzerinde. Günde 4 bardak süt içmenin yüksek tansiyonu düþürdüðü týbben kanýtlandý.
Süt kalsiyum ve fosfor olmak üzere birçok mineralin önemli bir besinsel kaynaðýdýr. Ülkemizde süt tüketimi Avrupa’ya kýyasla oldukça düþük. Düzenli süt içiminin kolon kanserine karþý koruyucu, büyüme ve geliþme için esansiyel, diþ çürüklerini engellediði ve kilo kontrolü için destekleyici olduðunu biliyoruz.
Mucize minerallere sahip
1980’li yýllardan sonra diyet ve kan basýncý arasýndaki iliþkiler belirginleþmeye baþlayýnca kalsiyum ile hipertansiyon arasýnda iliþkinin varlýðý da ortaya çýktý. 2000’li yýllarda ise beslenmesinde kalsiyum, magnezyum ve fosforu az tüketen toplumlarda kan basýncý artýþý ve hipertansiyon görülme sýklýðý artmasý arasýndaki iliþki kanýtlandý. Yapýlan klinik araþtýrmalar sütteki kalsiyum ve potasyum minerallerinin kan basýncýný düþürdüðü anlaþýldý. Az kalsiyum alýmýnýn arterlerde kanýn basýncýný arttýrarak tansiyonun yavaþça ve sinsice yükselttiði belirlendi.
Hamilelikte de koruyucu
Hipertansiyon hastalarýnýn günde 3-4 su bardaðý yaðý azaltýlmýþ sütü kahvaltý ve ara öðünlerde içmelerinin kan basýncýný daha hýzlý düzelttiði týbben kanýtlanmýþ bir gerçek.4 su bardaðý süt ile yaklaþýk 800-1100 mg arasýnda kalsiyum alýnýr. Hipertansiyonda Diyet Yaklaþýmý kýlavuzu diyetinde yetersiz kalsiyum kaynaklarýný tüketen tansiyon hastalarýnýn beslenme ile 800 mg kalsiyumla desteklediðinde kan basýncýnýn normal deðerlere döndüðünü bildirdi. Süt, hamilelik döneminde preeklemsi denilen ve anne-bebek hayatýný tehlikeye atan yüksek kan basýncý riskini düþürmekte de etkili. Preeklemsi riski olan ve hamileliðinde bu rahatsýzlýðý bulunan annelere bol sebze ve meyve ile günde 5 porsiyon yaðsýz süt ve süt ürünleri yedirildiðinde aþýrý yükselen kan basýncý kontrol altýna alýndýðý bildirildi. Sonuçta; hipertansiyon hastalarý günde en az 3-4 porsiyon sütü tüketmeli, bol taze sebze ve meyve yemeli, tam taneli tahýllarý, kurubaklagiller, ceviz-badem-fýstýk gibi bitkisel besinleri yoðunlukla tüketmeli. Tansiyonda tuzu kýsýtlayarak süt tüketimini arttýrmak ilaç kadar etkili olabileceðini belirten araþtýrmacýlar süt ürünlerinin de az yaðlý olmasý gerektiðini hatýrlatýyor.