Hipertansiyonun ilacı süt

Sütün kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkisini bilmeyen yok. Ancak bu süper besinin asıl etkisi kalp sağlığı üzerinde. Günde 4 bardak süt içmenin yüksek tansiyonu düşürdüğü tıbben kanıtlandı.

Süt kalsiyum ve fosfor olmak üzere birçok mineralin önemli bir besinsel kaynağıdır. Ülkemizde süt tüketimi Avrupa’ya kıyasla oldukça düşük. Düzenli süt içiminin kolon kanserine karşı koruyucu, büyüme ve gelişme için esansiyel, diş çürüklerini engellediği ve kilo kontrolü için destekleyici olduğunu biliyoruz.

Mucize minerallere sahip

1980’li yıllardan sonra diyet ve kan basıncı arasındaki ilişkiler belirginleşmeye başlayınca kalsiyum ile hipertansiyon arasında ilişkinin varlığı da ortaya çıktı. 2000’li yıllarda ise beslenmesinde kalsiyum, magnezyum ve fosforu az tüketen toplumlarda kan basıncı artışı ve hipertansiyon görülme sıklığı artması arasındaki ilişki kanıtlandı. Yapılan klinik araştırmalar sütteki kalsiyum ve potasyum minerallerinin kan basıncını düşürdüğü anlaşıldı. Az kalsiyum alımının arterlerde kanın basıncını arttırarak tansiyonun yavaşça ve sinsice yükselttiği belirlendi. 

Hamilelikte de koruyucu

Hipertansiyon hastalarının günde 3-4 su bardağı yağı azaltılmış sütü kahvaltı ve ara öğünlerde içmelerinin kan basıncını daha hızlı düzelttiği tıbben kanıtlanmış bir gerçek.4 su bardağı süt ile yaklaşık 800-1100 mg arasında kalsiyum alınır. Hipertansiyonda Diyet Yaklaşımı kılavuzu diyetinde yetersiz kalsiyum kaynaklarını tüketen tansiyon hastalarının beslenme ile 800 mg kalsiyumla desteklediğinde kan basıncının normal değerlere döndüğünü bildirdi. Süt, hamilelik döneminde preeklemsi denilen ve anne-bebek hayatını tehlikeye atan yüksek kan basıncı riskini düşürmekte de etkili. Preeklemsi riski olan ve hamileliğinde bu rahatsızlığı bulunan annelere bol sebze ve meyve ile günde 5 porsiyon yağsız süt ve süt ürünleri yedirildiğinde aşırı yükselen kan basıncı kontrol altına alındığı bildirildi. Sonuçta; hipertansiyon hastaları günde en az 3-4 porsiyon sütü tüketmeli, bol taze sebze ve meyve yemeli, tam taneli tahılları, kurubaklagiller, ceviz-badem-fıstık gibi bitkisel besinleri yoğunlukla tüketmeli. Tansiyonda tuzu kısıtlayarak süt tüketimini arttırmak ilaç kadar etkili olabileceğini belirten araştırmacılar süt ürünlerinin de az yağlı olması gerektiğini hatırlatıyor.