Beslenme bilimi kiþinin doyuran düþük kalorili bir planla kilo vermenin daha baþarýlý olabileceði konusunda hemfikirdir. Çorbalar hem saðlýklý zayýflamada hem de doygunluðu saðlamaya yardýmcý kalori yoðunluðu düþük ancak mideyi doldurarak tokluk hormonlarýnýn daha hýzlý salgýlanmasýný saðlayabilen sihirli yemekler olarak araþtýrmalarda önemini korur. Çorbalar kilo veriminde ve verilen kilonun korunmasýnda etkisini 4 þekilde saðlar. Birincisi çorbalar sebze gibi su oraný yüksek, tahýl ve kuru baklagil gibi lif oraný da fazla olan farklý besin gruplarýný içerebilmesinden dolayý yenildikten kýsa süre sonra midede dolum saðlayarak açlýðýn bastýrýlmasýný kolaylaþtýrýr.
Araþtýrmalar; çorba ile baþlanan bir ana yemeðin çorbasýz tüketilen ana öðüne göre kiþinin daha az kalori almayý baþarabildiðini ve kilo kontrolünde de daha kolaylýk saðlayabildiðini gösterir.
Hazmý kolay, doyurucu
Ýkincisi çorbalar mide kapasitesinde hacim saðlayarak içildikten sonra yenilecek yemeðin miktarýnýn da fazla olmasýný engeller. Üçüncüsü öðün öncesinde açlýk ile oluþan aþýrý yemek isteðini çorbanýn lezzetli tadý ile haz duygusunu arttýrarak yenilen yemekten alýnan zevk psikolojik doygunlukla saðlar. Dördüncü etkisi ise; çorbalar nasýl hazýrlanýrsa hazýrlansýn 1 tabakta en az 60 en fazla 150 kalori saðlayarak bir günde alýnacak toplam kaloriyi düþürerek zayýflamadaki sihirli etkisini gösterir.