Hızlı zayıflama taktikleri

Dünyanın en büyük gıda ve beslenme uzmanları organizasyonu olan Amerikan Diyetetik Akademisi, kilo vermede duraksama sorununu ortadan kaldıran 4 yöntemi açıkladı.

AMERİKAN Beslenme ve Diyetetik Akademisi 1999-2011 yılları arasında sağlıklı zayıflama ve kilo koruma ile ilgili ‘Ağırlık Yönetimi Bilim Kurulu’ raporunu sundu. Akademinin raporuna göre diyet yaparken yenilen ve içilenleri kaydetmek, çiğneme süresinin uzun tutmak, egzersizleri çeşitlendirmek ve ev dışında yemek yerken porsiyon kontrolü sağlamak zayıflamada altın kural.

-Yiyecek kaydı tutmak: Yenilen ve içilen her detayın düzenli kayıt altına alınması porsiyon miktarlarının algılanmasına ve aşırı yemenin önlenmesine yarar. Zayıflama boyunca yediğiniz içtiğinizi her besini saati ve miktarı ile yazın. Böylece nerede hatalarınızın olduğunu daha net algılama ve ondan vazgeçme için çabalama ile düzenli kilo vermeye devam edebilirsiniz.

-Besinleri çok çiğnemek: Yiyecekleri yavaş yemenin dışında yenilen her lokmanın çok çiğnenmesi normalden en az her hafta 500 gram daha fazla verilmesini sağlayabiliyor. Araştırmalarda öğünlerde enerji yoğunluğu düşük büyük porsiyonlu zayıflama diyetinde her lokmasını en az 30 kere çiğneyenlerin, hızlı yemekleri yiyenlere göre ayda en az 2-3 kg kadar daha fazla kilo verdikleri gözlemlendi. Çok çiğneme daha hızlı doygunluğa ulaştırarak fazla yemek yemenin de önüne geçer. Özellikle mide ameliyatı olanlar için sihirli bir kilo verdirici olan çok çiğneme mideye yiyeceğin yavaş ve midede asitlerin kontrollü salgılanmasını sağlayarak hormonsal bir düzenleme ile kilo vermeye yardımcı olduğu bildiriliyor.

-Farklı egzersizleri hafta içinde planlamak: Yapılan araştırmalar farklı günlerde çeşitli fiziksel aktivitelerin yapılmasının hem insülin direncini azalttığı hem de daha ince bir forma kalıcı ulaştırdığını gösteriyor. Haftanın en az 4 gününü spora ayıranların kolay kilo verdiğini ancak bu dört günde farklı aktiviteleri yapanların çok daha düzenli ve kilo fazlalığının fazla olduğu yerden kilo verdikleri belirlendi. Araştırmalar  haftanın bir günü tempolu yürüyüşe, bir günü orta tempolu koşuya, bir günü yüzmeye ve kalan bir günü de yoga gibi esneklik hareketlerine ayıranların başarılı  kilo verme süreci geçirdiğini ortaya çıkardı.

-Ev dışında yemeği paylaşmak: Araştırmalar, restoranlarda yemek yerken asitli yiyecekler içmeyen ve yiyecekleri paylaşan kişilerin sosyal hayattan kopmadan düzenli kilo verebildiklerini gösteriyor. İtalya’da sık geleneksel makarna sunan restoranlara giden 15-19 yaş grubu 200 kız ve erkeğin 1 yıl boyunca hafta sonları yemeklerini paylaşarak ev dışında yemelerinin kilo almayı önlediği bildirilmiştir. Araştırmada 22 kadın haftanın 3 günü ev dışında yemeklerini eşleri ile paylaştı. Deneklerin 3 ayda 11 kg vererek hedef kilolarına kolayca ulaştığı görüldü.