Þiþmanlýðýn getirdiði saðlýk sorunlarý, yanlýþ uygulanmýþ þok diyetlerin yol açtýðý saðlýk sorunlarýndan daha tehlikeli deðil.
ÇAÐIN hastalýðý þiþmanlýktan korunmak adýna uygulanan hýzlý kilo verdiren diyetler, kiþileri bir yandan hüsrana uðratýrken, bir yandan da dejeneratif dediðimiz diyabet, kalp-damar ve kanser gibi hastalýklarýn ortaya çýkýþýný hýzlandýrýyor. Unutulmamalýdýr ki, þiþmanlýðýn getirdiði saðlýk sorunlarý, yanlýþ uygulanmýþ hýzlý kilo verdiren diyetlerin yol açtýðý saðlýk sorunlarýndan daha tehlikeli deðil. Þiþmanlýk; oluþumundan tedavisine, çok yönlü bir süreçtir ve bireysel ayrýcalýklar gösterir. Þiþmanlar için geliþtirildi diye ortaya atýlan bir formül, kendisini þiþman diye nitelendiren herkes tarafýndan kullanýlmaya uygun deðildir.
Þok diyetin sonu hüsran
Hýzlý kilo verme çabalarý, ayný hýzla kilolarýn geri alýnýmý ile sonlanacaðýndan, bireyde geri dönüþü olmayan ciddi saðlýk sorunlarý oluþmasýna yol açabilir. Anoreksia nevroza ve bulimia gibi yeme davranýþý bozukluklarýnýn günümüzde yaygýnlaþmasýnýn nedeni, genellikle þok diyetlerdir. Þiþmanlarýn fazla kilolarýn tümü, yaðdan ibaret deðildir ve bu kiþilerdeki yaðsýz vücut kitlesinin aðýrlýðý, normal oranlara oranla daha fazladýr. Boy ve yaþ da yaðsýz vücut kitlesini etkiler. Vücudun yaðsýz beden kitlesinden oluþmasý diyet uygulama açýsýndan büyük önem taþýr.
Metabolizma oranýný düþürüyor
Kilo verme ile yaðsýz doku kitlesi de azalacaðýndan bunun sonucu bazal metabolik hýz azalacaktýr. Bu durumda kiþi kendisi ile ayný aðýrlýkta olan, normal kiþiye göre daha az gýda tüketmek zorunda kalacaktýr. Hýzlý kilo vermede yaðsýz vücut kitlesindeki azalma daha da fazla olmakta, yaðsýz kitle/ yaðlý kitle oraný yüzde 50’ye ulaþabilir. Bu durum bazal metabolik hýzýn daha da fazla düþmesine neden olacaðýndan, kiþi verdiði kilolarý korumak için daha fazla gayret göstermek durumunda kalacaktýr.