Hızlı zayıflık anoreksiyayı çağırıyor

Bilinçsiz diyetlerle kısa sürede hızlı kilo vermek, özellikle ergenlik dönemindeki genç kızlarda anoreksiya ve bulimia ölümcül hastalıklara davetiye çıkarıyor. 

BİR insanın sağlıklı zayıflaması için ideal olan haftada en fazla 1 kilodur. Ancak bilinçsiz diyetler sonucu hızlı kilo verenlerde görülen sağlık sorunları ve ölüm oranları birçok ülkede artış gösteriyor. Türkiye için bir rakam vermek mümkün olmamakla birlikte, gelişmiş ülkelerdeki her 100 kişiden 30’u zayıflamaya çalışmakta ancak başarı oranları son derece düşük. Bu durum kişide beden memnuniyetsizliği, kendine olan güvende kayıplar, kendinden nefret veya suçluluk gelişmesine neden olmakta ve yeme bozukluğu gibi sonuçlar doğurmakta. Bu davranış bozuklukları yaşamı tehdit eden sağlık sorunları oluşturur ve bu hastalıklardan kurtulmak oldukça zordur. Günümüzde, özellikle genç kızlarda anoreksiya ve bulimia olarak bilinen yeme bozukluklarından ölümler giderek yaygınlaşıyor.

Kaybedilen ağırlık yağ mı su mu?

araştırmalar kısa sürede ağırlık kaybetmek için yapılan çok düşük enerjili diyetlerin yağ kaybının yanı sıra, kas kaybını da arttırdığını gösterir. Eğer yapılan diyetin yapısı vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller) karşılamıyorsa, vücut gerekli olan enerjiyi farklı yollardan elde etmeye başlar. Ve beklenen mucize gerçekleşir. Tartıya çıktığınızda ağırlığınızda hızlı bir düşüş başlamış. Acaba kaybettiğiniz ağırlık  yağlar mı? Bilimsel çalışmalar diyor ki; vücut 1 gr protein kaybettiğinde beraberinde 2.7 gr kadar su kaybeder. Yani mucize diyetiniz aslında vücudunuzda kas kaybına neden olmuştur ve beraberinde su kaybetmişsinizdir. Yani bunun anlamı şudur ki; aslında yağlarınız hala sizinle beraberdir. Ayrıca

10 kilo fazlası olanla 40 kilo fazlası olan kişinin diyet programı aynı olamaz. Diyet kişiye özeldir.