Bu hafta Fransa’da ilginç bir kitap piyasaya çýktý. Fransa’nýn eski cumhurbaþkaný François Hollande, görevi býrakmasýnýn birinci yýlýna anýlarýný yetiþtirdi.
“Les Leçons du Pouvoir” yani “Ýktidarýn Dersleri” adlý kitabýnda aslýnda geçmiþe deðil, geleceðe bir mesaj vermek istiyor. “Daha bitmedi” demeye çalýþýyor ama bu nokta yazýmýzýn konusu deðil.
Türkiye ile ilgili kýsýmlarý da vizyonsuzluðuyla mensubu olduðu siyasi damarý eriten bir eski siyasetçiden bahsettiðimizi de ortaya koyuyor. Orasý da ayrý bir yazýnýn konusu olsun, eðer gerekirse tabi.
Bir kez daha, ABD’nin eski baþkaný Barack Obama’nýn 2013 yýlýnda Suriye’ye askeri müdahalede bulunmamasýndan duyduðu hayal kýrýklýðýný ifade ediyor ve bu noktayý kitabýyla ilgili olarak dergilere verdiði mülakatlarda dile getiriyor.
Henüz DEAÞ tehdidi ortada yokken ve Suriyeli muhalifler etkin bir durumdayken ve Beþar Esad kimyasal saldýrýlarý ile hem ahlaki hem de siyasi yeteri kadar gerekçe yaratmýþken olasý bir müdahalenin sonuç alýcý olduðunu düþünüyor Hollande. Ve bu yolu týkayan Obama’yý affedemiyor. DEAÞ tehdidi bu kadar büyümemiþken... Bence anahtar kelime burasý... Bir olgunun büyümesine izin verip, sonra onunla mücadele bahanesiyle baþka bir olguya alan açmak... Yani PKK ve PYD’ye meþruiyet kazandýrma çabasý. Hollande, niye kýzmýþ Obama’ya, anlamak zor! PYD/PKK’ya bu kadar paye veren bu siyasetçi, biraz dürüst olsa fena olmayacak.
Peki yeni Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron’a ne demeli? Hollande, görevi býrakmasýnýn üzerinden bir yýl geçtikten sonra anýlarýný yayýnladý, Macron da görevi devraldýktan sonraki birinci yýlýný anlatmak için kameralarýn karþýsýna geçti. Seçtiði iki gazeteciden birisi olan Edwy Plenel, Mediapart sitesinin kurucusu... Eski Cumhurbaþkaný Nicolas Sarkozy’nin Libya yolsuzluk dosyasýný patlatýp, onu mahkeme koridorlarýnda, polis gözaltýlarýnda süründüren haber sitesi yani.
Bu tercihe dikkat çektikten sonra Macron’un sözlerine dönelim.
Suriye ile ilgili bir Napolyon Bonapart çýkýþý yapmaya çalýþtý Macron. Suriye’ye yapýlan askeri müdahalede Ýngiltere ve ABD ile birlikte hareket etmesinin meyvelerini yemeye çalýþýyor. Grevler ve üniversite iþgalleri nedeniyle ve de Hollande’ýn kitabýnda kendisine yönelik eleþtirileri nedeniyle bu aralar biraz sýkýntýlý Macron.
ABD Baþkaný Donald Trump’ý Suriye konusunda ikna ettiðinden girdi, Rusya ile Türkiye’nin Suriye operasyonu ile uzaklaþtýðý iddiasýndan çýktý. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi olarak, Ýngiltere’nin AB’den çýkýþýnýn ardýndan, Avrupa’nýn tek temsilcisi olacaðý düþüncesinde Macron. Bir anlamda Avrupa’nýn liderliðine oynuyor da diyebiliriz. Bunun sürrealistliði bir yana, Türkiye ile Rusya iliþkilerini ne kadar yanlýþ okuduðu da ortaya çýkýyor. Nitekim açýklamalarýnýn ardýndan mesai saati baþlar baþlamaz önce Beyaz Saray, ardýndan da Ankara Baþbakan Yardýmcýsý Bekir Bozdað açýklamalarýyla Macron’un yanýtýný verdi.
Kýsacasý Hollande’dan Macron’a, Fransa, Suriye dosyasýnda “rüzgarda savrulan yaprak” görüntüsü veriyor...