Kadýnlarda rahim aðzý kanserine neden olan virüslerden bir tanesi de HPV, yani Human Papilloma Virüs’ tür. HPV, saðlýklý hücrelerin içine girerek hücrede bir takým deðiþikliklere neden olan bir sinsi mikroptur. 70’e yakýn türü olan HPV, cinsel yolla bulaþan ve özellikle rahim aðzý kanserinin oluþumunda çok etkili ve önemli olan bir virüs. Virüsün neden olduðu enfeksiyonlar kimi zaman vücutta bulgu vermediði için fark edilmiyorlar Kimi zaman genital bölgede ve mukozada görülebilen farklý boylardaki siðillerle karþýlaþabiliyorlar. Dikkat edilmesi gereken durum HPV’nin neden olduðu enfeksiyonlar. HPV enfeksiyonlarýna direnmenin bir yolu beslenme olup baðýþýklýk sistemini arttýran yiyecekleri yemek olduðunu söyleyebilirim. Doðru beslenme, dokularý tahrip eden serbest radikalleri hemen uzaklaþtýrarak, baðýþýklýk sistemimizin üstlendiði sorumluluðu paylaþmak ve daha verimli çalýþmasýna destek oluyor. Bunun için de serbest radikallere savaþarak vücudumuzu koruyan maddelere, yani antioksidanlara ihtiyacýmýz var.
ANTÝOKSÝDAN DESTEÐÝ
A vitamini: Karaciðerde depolanan ve organlarýkoruyucu düzeninin oluþmasýnda önemli rol üstlenen, bozulan dokuyu onaran bir antioksidandýr.
E vitamini: Yaðda çözünen çevresel etmenlerle vücutta oluþabilecek toksinlerin vücuttan atýlmasýný saðlayan bir antioksidandýr.
C vitamini: Vücutta depolanamayan, suda eriyen, hücrede zararlý reaksiyonlarýn oluþumunu engelleyen ve enfeksiyonu durduran bir antioksidan.
Selenyum: Vücudun ürettiði ‘glutatyon peroksidaz’ antioksidan enzimi harekete geçiren antioksidan.
Çinko: Akyuvar ve antikorlarýn oluþumu, yaralarýn kapanmasý, enfeksiyon hastalýklarýna karþý korumada oldukça etkili bir antioksidandýr.
Flavanoidler: Sebze ve meyvelerde A ve C vitamininden bile fazla bulunabilen, C vitamininin etkisini azaltan antioksidanlardýr. Kanserli hücrelerin oluþumunun engellenmesinde aktiftir.