Hücumdaki sorun

“Beşiktaş’ın hücumunda bir sorun yok, sorunu savunmada” savı var ya... Benim aklım tam yatmıyor buna. Hücumunda sorun var ve bu savunmayı etkileyen çok önemli bir etken.

Evet, takım savunması sorunlu, ama bunu savunma hattına yüklemek yanlış. Orta alan direnci yetersiz kaldığı ve de ana görevi hücum olan grup yeterli destek veremediği için takım savunması çöküyor.

G.Birliği maçını çok takım örnek alacaktır. Herkes buna göre oynayacak, kapanacak, hızla çıkacaktır. Çünkü kapanıp topla sallanmayı seven adamlarına (Quaresma+G.Töre) alan vermediniz mi, eğer Gomez önde ise üçünü birden devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Hücum silahını körelttiğiniz Beşiktaş’ın bir de hızla öne oynayarak az pasla üstüne gitmeyi başarırsanız... İşte o zaman istediğinizi alabiliyorsunuz. Zira orta alanı kolay geçebiliyorsunuz, yalnız kalan savunma bloğunun üzerine çullanabiliyorsunuz.

Orta alanın çabuk geçilmesinin başlıca gerekçesi Atiba’ya ortaklık edecek adamın olmayışı... O adam ne Oğuzhan, ne Sosa! Hatta ne de sakat olan Tolgay! Onların ağırlık koydukları iş oradaki iş değil. Daha önde hücum planları yapmak, uygulamak... Top kazanmak, rakip bozmak tali işleri...

O göbeğin ihtiyaç duyduğu adam, Veli performansında bir adam. Savunma çılgını biri olmalı orada. Ne yazık ki “Durumu sakatlar iyileşene değin mevcutlarla idare ederiz” diyerek, ya da parasal zorluklarla demek zorunda kalarak adam alamadı Başkan Orman!

Mevcut durum ve olanaklar içinde çözüm, golcülüğü sürdürebilmektir. Onun da yolu, hücum hızını artırmak, çabukluk ve hücuma çıkıştaki pas sayısını azaltmaktan geçiyor.

Bu hızı kazanmanın yolu da söylemekten, yazmaktan dilimizin elimizin aşındığı yol... Kanat oyuncularının ve forvet arkasındaki adamın topla çabuk ve doğru oynamasıdır.

Yanisi şu ki, Quaresma ile Gökhan futbolu çabuk oynamalılar. Toptan hızla ayrılmalılar. Bu hem rakip savunmanın düzenini bozuyor, hem öndeki adama top kullanma ortamı açıyor. Bunu iki maçta yaptılar tonla gol attı, fazla atamasa bir dolu pozisyon üretti Beşiktaş!

Geldiğimiz noktada şu gerçek ortaya çıkıyor: Beşiktaş’ın daha çok gol atabilmesini ve daha az gol yiyebilmesini sağlayacak bir numaralı ihtiyaç, kanatlarda oynayacak adamlarının topu çabuk kullanmalarıdır.

Ben Şenol Güneş’in yerinde olsam, sabah akşam Gökhan, Quaresma ve Sosa’ya ‘çabuk top kullanın’ der dururum.

Değişirlerse ne âlâ! Değişmezlerse... Ankara’daki gibi hüzünler sıklaşır!