HÜDA PAR alternatif olabilir mi?

Bu köþeyi takip edenler, güncel siyasete girmemeye çalýþtýðýmý bilirler. Ancak elimden geldiðince doðruya doðru, eðriye eðri demeyi de þiar edindiðimi belirteyim, bu doðru veya eðri kimden sadýr olursa olsun.

Mesela önümüzdeki yerel seçimler baðlamýnda siyaset arenasýnýn iyice ýsýndýðý bu günlerde HÜDA PAR'ýn yerel seçimlerdeki tutumu, söylemi, adaylarýnýn profili, bu arada Batman Belediye Baþkan adayý Serkan Ramanlý'nýn duruþu, çýkýþlarý, söylemleri sizin de dikkatinizi çekmiþtir. Parti Genel Baþkaný Zekeriya Yapýcýoðlu'nun ve Batman adayý Serkan Ramanlý'nýn, sahip olduklarý entelektüel birikimi halkýn anlayacaðý bir üslupla günlük dile aktarma hususunda büyük bir baþarý saðladýklarý da görülüyor. Genelde partinin, Batman özelinde Serkan Ramanlý'nýn belli bir sempati toplamasý da bu yüzden. Bölge siyasetine yeni bir soluk, kalýcý bir renk kazandýrdýklarý belli oluyor. Takip ettiðim kadarýyla basýnýn gündeminden de düþmüyorlar. Ýtiraf etmek gerekir ki ülkenin, özellikle bölgenin yýllardýr hasret kaldýðý bir siyasi dil kullanýyorlar. Dil derken þunu da belirteyim, mesela Batman adayý Serkan Ramanlý Kurmanciyi, Diyarbekir adayý Faruk Dinç Zazakiyi ve Dersim adayý Muhammed Ata Yüksel de Zazaki ve Kurmanciyi büyük bir ustalýkla kullanýyorlar. Diðer adaylarý da muhakkak öyledirler. Nitekim yýllardýr bölgede yerel iktidarý elinde tutan partinin adaylarýnýn da çoktandýr buzdolabýna kaldýrdýklarý Kürtçeyi çat pat da olsa konuþmaya çabaladýklarý fark ediliyor. Neticede güncel siyasetten uzak dursak da, HÜDA PAR'ýn siyaset sahnesindeki bu etkin ve isabetli yerini almasý alternatifsiz býrakýlan bölge halký için hayýrlý olmuþtur demek durumundayýz.

Ben HÜDA PAR'ýn bölgede sergilediði bu alternatif olma potansiyelini bir zamanlarýn Refah Partisi'nin çýkýþýna benzetiyorum. 12 Eylül darbesinden sonra gerçekleþtirilen ilk mahalli seçimlerde Refah Partisi'nin Van ve Urfa'da belediye baþkanlýklarýný kazanmasý, ardýndan Konya, Ýstanbul gibi yerlerde belediyecilik anlamýnda sergilediði baþarýlar, bugünkü AK Parti þahsýnda söz konusu siyasal çizgiyi iktidara taþýmýþtý. HÜDA PAR da bu performansýný, tutturduðu bu çizgiyi sürdürürse en azýndan bölgede ciddi bir alternatif, ileride iktidar bile olabilir.

Tek parti rejiminin inkarcý, retçi, asimilasyoncu baskýlarýndan bunalan Kürtlerin öfkesini, tepkisini, maðduriyetini, mazlumiyetini istismar ederek yerelde iktidar olan, ama belediyecilik anlamýnda Kürtlere hendek ve çukurlardan baþka bir þey kazandýrmayan siyasal hareketin bu geliþmeden pek memnun olmamasý da bunun bir kanýtýdýr. Son olarak DEM adýný alan siyasal hareketin, günlerdir dilinden düþmüyorlar nitekim. Bir bakýma Kürtleri, Kürt oylarýný çantada keklik görme konforlarý bozulmuþ gibi canhýraþ saldýrýyorlar. Özellikle Serkan Ramanlý adeta kimyalarýný bozmuþ, derin endiþelere sevk etmiþ onlarý.

Mesela Batman belediye baþkan adaylarýnýn, bir futbol maçýnda, her iki tarafýn beyanlarýna göre tesadüfen Serkan Ramanlý'yla yan yana gelmesi ve bu buluþmanýn fotoðraf karesine yansýmasý üzerine, adamý partiden ihraç ettiler. Sonra da iddialarýna göre "Kürt düþmanlarý" ile bir araya gelmeyeceklerini zehir zemberek ifadelerle ilan ettiler. Yüz yýldýr Kürtlerin varlýðýný inkar eden, Dersim, Zilan, Koçgiri gibi katliamlardan geçiren, Þeyh Said'i, Seyyid Rýza'yý idam eden, Kürtçeyi yasaklayan, Kürt diyeni hapse týkan bir geleneðin temsilcisi siyasal bir partiyle gizli açýk ittifak kurduðuna, "kent uzlaþýsý" gibi ne anlama geldiði belli olmayan kavramlarýn gölgesinde kol kola girdiðine bakmadan hem de.